Gegevens

Voorna(a)m(en) Hendricus Jan
Achternaam Jansen van Galen
Geboortejaar 1871
Sterftejaar 1949
Geboorteplaats Arnhem
Kwalificaties Beeldhouwer

Biografie

Arnhem, 13 mei 1871 - 13 juli 1949

Beeldhouwer, Keramisch ontwerper, Ontwerper van gebruiksvoorwerpen, Bouwbeeldhouwer Hendrikus Jan (kortweg Driekus) Jansen van Galen (1871-1949) is beeldhouwer en ontwerper van gebruiksaardewerk. Hij werkt met verschillende materialen waaronder keramiek, metaal en steen. Jansen van Galen krijgt les aan de Tekenschool voor Kunstambachten in Amsterdam en begint zijn werkzame carrière op vijfentwintigjarige leeftijd. Hij werkt eerst in Haarlem en daarna in Amsterdam. Hij maakt verschillende buitenbeelden in de hoofdstad, waaronder gevelstenen en een monument ter ere van oud-burgemeester Tellegen. Jansen van Galen ontwerpt ook een aantal bouwbeeldhouwwerken – sculpturen aan gebouwen – voor de architect Jan Gratama (1877-1947). Gratama is een architect in de stijl van de Amsterdamse School. Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw bestaat er een boeiende samenwerking tussen architecten van de Amsterdamse School en beeldend kunstenaars als Hildo Krop, John en Toon Rädecker en dus ook Jansen Van Galen. De onderwerpen van de beelden van Jansen van Galen zijn hoofdzakelijk dieren en mensfiguren. Daarnaast ontwerpt hij ook serviezen voor verschillende plateel- en aardewerkfabrieken.

Links

1. http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/kunstenaar?Jansen+van+Galen%2C+Driekus
2. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2012/05/driekus-jansen-van-galen.html

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.