Introductie

Beeldhouwer, bouwbeeldhouwer, graficus, afficheontwerper, medailleur, tekenaar, keramist en sierkunstenaar.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Christiaan Johannes
Achternaam Van der Hoef
Geboortejaar 1875
Sterftejaar 1933
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Beeldhouwer, Graficus / vormgever, Tekenaar

Biografie

Chris van der Hoef was een Nederlandse kunstenaar. Hij was beeldhouwer, bouwbeeldhouwer, graficus, afficheontwerper, medailleur, tekenaar, keramist en sierkunstenaar.

Van der Hoef was vanaf 1888 leerling beeldhouwer in het Atelier Van den Bossche en Crevels in Amsterdam. In 1898 ging hij bij de Aardewerkfabriek Amstelhoek werken, waar hij ontwerper werd en vervaardiger van sier- en gebruiksvoorwerpen. Van 1903 tot 1910 was hij verbonden aan Het Binnehuis/De Woning (Amsterdam) en achtereenvolgens aan de plateelfabrieken Zuid-Holland (Gouda), Haga (Purmerend) en Amphora (Oegstgeest). Vanaf 1910 maakte Van der Hoef geen aardewerk meer en ging hij vrijwel uitsluitend aan het beeldhouwen en het creëren van penningen werken.

Van der Hoef was een vertegenwoordiger van de Nederlandse Nieuwe Kunst ofwel de Jugendstil. Hij ontwierp enerzijds volgens de curvilineaire of versierende richting en anderzijds volgens de meer geometrische richting. Hij geldt daarmee niet als kunstenaar van de Amsterdamse School. Wel was hij ontwerper van het Burgemeester Tellegenmonument, waar Van der Hoef zijn eigen stijl (op dat moment een mengeling van Nieuwe Kunst en Art deco) aanbracht tegen een Amsterdamse School gevel. Verder was Van der Hoef als beeldhouwer betrokken bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Gebruikte bronnen

1. L.F. Jintes & J.T. Pol-Tyszkiewicz, (Assen, 1994). Catalogus uitgegeven naar aanleiding van een tentoonstelling in Assen en Gent.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Chris_van_der_Hoef

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.