Introductie

In het atelier van R. Roland Holst ligt het boek 'Henriƫtte en Richard Roland Holst, Het boek van de Buissche Heide', van Elsbeth Etty, Carin Hereijgers, Lia Voermans, Lieske Tibbe, Annemiek Rens. Daarin zijn een schat aan gasten/kunstenaars te vinden, omdat zij op de Buissche Heide logeerden. Waaronder deze Bertha Bake.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Bertha Lina Anna
Achternaam Bake
Geboortejaar 1880
Sterftejaar 1957
Geboorteplaats Epe
Kwalificaties Graficus / vormgever, Illustrator, Ontwerper, Tekenaar

Biografie

Zij volgde van 1900 tot mei 1901 als hospitant de afdeling decoratieve schilderkunst aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid; zij was zeer lang als kunstenaar actief, van omstreeks 1906 tot eind jaren '30. Zij batikte onder meer boekbanden, oorkonden, kamer- en vuurschermen, wand- en schoorsteenkleden en kledingaccessoires. Bake volgde vanaf 1906 batiklessen bij de bekende kunstenaar Chris Lebeau in Haarlem. Later ontwikkelde zij een eigen stijl en werden natuur en beweging de uitgangspunten van haar werk. Zij exposeerde zowel in binnen- als buitenland, het Drents Museum in Assen en het Gemeentemuseum Den Haag hebben werk van haar in de collectie. Zij was lid van de Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst (VANK) vanaf 1905 en docent aan Dagtekenschool voor meisjes in Amsterdam. Tevens was zij (waarnemend) directeur van en lerares batikken aan de Dagteken- en Kunstambachtschool voor meisjes te Amsterdam (later gefuseerd met de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam onder de naam: Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs) van 1920 tot 1939.

(Bron: Wikipedia)

Gebruikte bronnen

1. M. Groot, Vrouwen in de vormgeving 1880-1940 (Rotterdam 2007).
2. F. Kuyvenhoven, Index Nederlandse beeldende kunstenaars, kunstnijveraars en fotografen (2010).
3. Elsbeth Etty, Carin Hereijgers, Lia Voermans, Lieske Tibbe, Annemiek Rens, Henriƫtte en Richard Roland Holst, Het Boek van de Buissche Heide (Van Gogh-huis, 2012).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bertha_Bake

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.