Introductie

Niet te verwarren met Jan Leliman, zijn vader.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Johannes Hendrik Willem
Achternaam Leliman
Geboortejaar 1878
Sterftejaar 1921
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

J.H.W. Leliman (1878-1921) is de architect die in 1912 voor het eerst het idee voor een architectuurmuseum lanceerde. Leliman, die reeds op 41-jarige leeftijd overleed, was gedurende zijn korte carrière buitengewoon actief, zowel als architect als op cultureel en maatschappelijk terrein. Zijn gebouwde oeuvre telt een kleine tweehonderd werken. Daarnaast schreef hij een aantal boeken en honderden artikelen. Hij was oprichter van de Bond Heemschut, bestuurslid van de ANWB (voor welke instelling hij onder andere de bekende `paddestoel' ontwierp), richtte toen zijn pleidooi voor een architectuurmuseum niet onmiddellijk tot resultaat leidde een Instituut voor Bouwkunst op en redigeerde gedurende het grootste deel van zijn carrière een eigen architectuurtijdschrift.

In zijn architectonische werk ligt het zwaartepunt op de woningarchitectuur. Hij ontwierp vele tientallen villa's en stadswoonhuizen. Tegelijkertijd was Leliman een van de pioniers op het gebied van de volkshuisvesting. Leliman was een maatschappelijk bewogen, maar ook een zeer praktisch ingesteld man, die als ontwerper wars van monumentaliteit en effectbejag was en voor iedereen naar het maximaal haalbare wooncomfort streefde. 0ok in zijn eerdergenoemde activiteiten streefde hij naar een vermaatschappelijking van de architectuurpraktijk. Met zijn tijdschrift De Bouwwereld en het Instituut voor Bouwkunst richtte hij zich niet alleen tot de vakgenoten, maar tot een breed publiek van belangstellenden. Architectuur diende voor hem altijd bij te dragen tot een groter geheel, de kwaliteit van de totale omgeving. De omgeving die hij met Heemschut tegen aantasting wilde beschermen en met de ANWB voor iedereen toegankelijk wilde maken.

Links

1. http://www.bonas.nl/index.php?go=home.showBook&id=27&pagenr=3
2. http://www.nai.nl/collectie/bekijk_de_collectie/item/_rp_kolom2-1_elementId/1_8244
3. http://groenegraf.blogspot.nl/2012/08/baarnse-voorloper-van-de-tomtom.html

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.