Introductie

Theo Lammers heeft gewerkt voor het architectenbureau van G. van Arkel, Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders en het bureau van F.A. Warners.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Theodoor Johannes
Achternaam Lammers
Geboortejaar 1890
Sterftejaar 1972
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect, Meubelontwerper

Biografie

Lammers begon zijn opleiding met het doorlopen van de Kunstnijverheidsschool Quellinus, afdeling bouwkunde. Daarna ging hij naar de Rijksschool voor tekenleraren op de bovenverdieping van het Rijksmuseum en heeft daar onder andere les van Kromhout. Lammers wilde echter geen leraar worden en besloot te gaan studeren aan de Stadtisches Politechnisch Institut Friedberg te Hessen, afdeling Architectur-Hochbau. Later vestigde hij zich weer in Holland en was werkzaam bij het architectenbureau van G. van Arkel. Vervolgens werkte Lammers bij het bureau Baanders, waar ook De Klerk en Blaauw werkzaam waren. Hij was nadien werkzaam op het bureau van Warners en heeft meegewerkt aan de plannen voor een flatgebouw aan De Lairessestraat te Amsterdam.

Als zelfstandig architect kwam in 1913 de eerste opdracht; een villa in het Willemspark te Amsterdam. Deze opdracht werd gevolgd door vele werken, zoals het Laboratorium van de Vrije Universiteit; scholen in Bergen en Amsterdam; kantoorgebouwen; woningenblokken en complexen. Hij werkte veelvoudig samen met architect Th. Groenendijk onder de naam "Groenendijk & Lammers Architecten". Lammers werd door architect J.F. Staal in de toen heel kleine B.N.A. als lid geïntroduceerd. Hij bouwde in 1920 hotel "Seinpost" en Paviljoen "Riche" te Zandvoort. Na 1945 werden opdrachten in het kader van de Wederopbouw circa 1000 woningen gerealiseerd.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/2515af9d-a4ec-58fe-ba10-6378ebb38331
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/LAMM/keywords/lammers
3. https://www.vvnk.nl/2018/01/29/lammers-theodoor-johannes-theo/

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.