Introductie

Siebe Jan Bouma: timmerman, tekenaar, architect, museumdirecteur. Wat een levensloop!

Gegevens

Voorna(a)m(en) Siebe Jan
Achternaam Bouma
Geboortejaar 1899
Sterftejaar 1959
Geboorteplaats Groningen
Kwalificaties Architect, Stedenbouwkundige

Biografie

Na eerst gewerkt te hebben als timmerman (1919) en bouwkundig tekenaar (1920) voor de gemeente Groningen, werd hij in diezelfde stad stadsarchitect. Hij ontwierp er vele gebouwen en gebouwtjes (van transformatorstations tot scholen, van lantaarnpalen tot een politiebureau) en straatmeubilair. Er is in zijn werk een duidelijke voorkeur merkbaar in de richting van de Amsterdamse School en kubisme.

Twee bekende en spectaculaire werken zijn het kantoor van Gemeentewerken aan het Zuiderdiep, en de school aan de Parkweg, beide in Groningen.

Een aantal van zijn ontwerpen zijn versierd met werken van de Groninger beeldhouwer Willem Valk (1898-1977).

Bouma vertrok in 1942 uit Groningen en werd toen directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In 1948 werd hij aangesteld als eerste directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In 1951 maakte hij het stedenbouwkundig/architectonisch ontwerp van Madurodam.

Bouma was de vader van tv-presentator Bob Bouma, actrice Maya Bouma en cabaretière Annelies Bouma.

Gebruikte bronnen

1. Herma G. Hekkema, S.J. Bouma 1899-1959 (Groningen, Wolters-Noordhoff/Forsten, 1992).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Siebe_Jan_Bouma
2. http://www.groningermuseum.nl/siebe-jan-bouma
3. http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/12332

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

geplaatst door Fred A.F.W. Westen op 7 april 2015 om 09:23:

Bouma is de Dudok van Groningen. Als stadsarchitect ontwierp hij vele openbare werken, gebouwen en straatmeubilair, woonwijken en een reeks scholen. In een van de scholen is thans het Grafisch Museum gevestigd: Rabenhauptstraat 65. Hier koop je een boekje met Bouma route, beschrijving objecten en foto's: FIETSEN MET BOUMA (€ 2,50). Ik zag het boekje ook bij de VVV op de Grote Markt. Zeer de moeite waard om hier een paar dagen voor uit te trekken. Reisorganisatie ASGARD in Groningen heeft een excursie van enkele dagen AMSTERDAMSE SCHOOL ARCHITECTUUR IN GRONINGEN, waar ik zeer tevreden over ben. Fred Westen, Den Haag.

geplaatst door Ron Conijn op 7 april 2015 om 15:15:

Goed gezien, Fred, hopelijk ben je ook in het museum zelf geweest. Indrukwekkende demonstraties van oude drukpersen door zeer enthousiaste vakmensen. Binnenkort zal dit Bouma-juweel hier op het platform staan.

geplaatst door Fred A.F.W. Westen op 14 april 2015 om 21:18:

Hallo Ron. Ja ik was binnen, echter er was toen geen demonstratie van het drukken. Ik was met een groep van 8 en ben ook zonder voorafgaande afspraak op verschillende andere Boumascholen rondgeleid, door conciërge of onderwijzer. Vriendelijk volk in Groningen. Ook bij gemeentewerken, met het spectaculaire trappenhuis, Gedempte Zuiderdiep 98, was ik welkom. Fred Westen, Den Haag.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text