Introductie

Publieke Werken was de gemeentelijke dienst die was ingesteld verantwoordelijk was voor het verzorgen van de ontwerpen van alle gemeentelijke diensten. Zo ontwierp de dienst bijvoorbeeld bruggen, straatmeubilair, kiosken, scholen en de remises voor de trams. Hoewel veel architecten er een lange carrière hebben gehad, zijn anderen hier enkele jaren gebleven om ervaring op te doen voordat zij een eigen bureau startten. Karakteristiek aan de dienst was dat zij sterk als collectief functioneerde en dat werken zelden aan de verantwoordelijke architecten werden toegeschreven, waardoor het achteraf moeilijk tot onmogelijk is na te gaan wie de feitelijke ontwerpers waren.

Gegevens

Voorna(a)m(en)
Achternaam Publieke Werken
Geboortejaar 1851
Sterftejaar
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect, Gemeente-architect (Publieke werken / Gemeentelijke woningdienst)

Biografie

Over de gebouwen en objecten die in de tijd van de Amsterdamse School zijn ontstaan, verscheen in 2018 bij uitgeverij Stokerkade het rijk geïllustreerde en uitgebreid gedocumenteerde Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School, 1915-1935.

Gebruikte bronnen

1. Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School, 1915-1935 (Uitgeverij Stokerkade 2018).

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.