Introductie

Geboren Amsterdammer Pieter Marnette was werkzaam bij Publieke Werken en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor enkele beeldbepalende gebouwen en iconisch te noemen straatmeubilair.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Pieter Lucas
Achternaam Marnette
Geboortejaar 1888
Sterftejaar 1948
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect, Ontwerper straatmeubilair

Biografie

Marnette was veertig jaar lang, van 1908 tot 1948, één van de architecten van de Dienst Publieke Werken van Amsterdam. Hij ontwierp een aantal in Amsterdam bekende gebouwen, zoals het kantoor van de Verkeerspolitie aan de kop van de Overtoom, bij het Leidseplein, het internaat voor schipperskinderen aan de Droogbak, naast Amsterdam CS en de huidige rechtenfaculteit van de UvA aan de Oudemanhuispoort.

Marnette was ook een verdienstelijk ontwerper van straatmeubilair. Hij ontwierp o.a. de straatlantaarn PW-24 en een brandmelder (zie onder objecten).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Lucas_Marnette
2. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/2ad822a8-7caa-5c78-8335-6f532555856b

Ingezonden door: Wim Jacobs

Wim Jacobs

Reacties

geplaatst door Cilly Jansen op 26 april 2015 om 12:01:

Het gebouw dat Marnette ontwierp voor de Verkeerspolitie aan de Overtoom is een Rijksmonument (nr. 492082). Het interieur werd ontworpen door Ad Grimmon, architect-intérieur bij de Dienst Publieke Werken; daarvan bestaan nog foto's van, zie www.adgrimmon.nl

geplaatst door Annemarieke Verheij op 3 juli 2015 om 20:55:

Op de kop van de Overtoom staat het voormalig hoofdkantoor van de Gemeentetram (officieel adres Stadhouderskade 1). Het voormalig Bureau Verkeerswezen staat er wel dichtbij (Overtoom 37-43), maar dus niet op de kop. Beide gebouwen zijn door Marnette ontworpen.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.