Gegevens

Voorna(a)m(en) François Joseph Oscar
Achternaam Leeuw
Geboortejaar 1866
Sterftejaar 1944
Geboorteplaats Roermond
Kwalificaties Architect

Biografie

Oscar Leeuw werd in 1866 in Roermond geboren als tweede zoon van de beeldhouwer Jean Henri Leeuw (1819-1909). In 1887 verhuisde Jean Henri Leeuw op 68-jarige leeftijd met zijn zoon Oscar naar Nijmegen, waar zijn oudste zoon Henri al woonde.

Oscar Leeuw trad in 1887 in dienst van het bureau van stadsarchitect J.J. Weve. In 1891 werd Oscar tekenleraar op de gemeentelijke HBS, waar zijn broer Henri al enige jaren les gaf. In 1897 was Oscar deeltijds werkzaam als architect. Vanaf 1900 gaf hij zijn baan als tekenleraar op en werkte nog uitsluitend als bouwkundige. Een belangrijke introductie als architect was het “Album van winkelpuien”, dat Oscar en Henri Leeuw aan het eind van de negentiende eeuw, nog in hun hoedanigheid van tekenleraren, samenstelden. Dit album bestond uit een uitgebreide verzameling van praktische winkelpui-ontwerpen bestemd voor aannemers, timmerlieden en bouwkundigen. Gezien het grote aantal winkels dat Oscar en Henri Leeuw in de volgende jaren realiseerden moet de verzameling een uitstekende referentie voor opdrachtgevers zijn geweest.

Tijdens zijn loopbaan als architect heeft Oscar Leeuw zich door verschillende bouwstijlen laten inspireren. In de eerste jaren van de 20e eeuw heeft hij een aantal bouwwerken, waaronder het jachtslot De Mookerheide, gebouw in Jugendstil. Bijzonder daarbij is dat de stijl zich, in tegenstelling tot wat in die tijd vaak gebruikelijk was, niet beperkte tot de voorgevel. Oscar ontwierp - al dan niet met hulp van zijn broer Henri - het gehele bouwwerk in die stijl.

In de periode 1910-1920 ontwikkelde Leeuw een expressionistische stijl, waarin zijn meest prestigieuze opdrachten uitgevoerd werden, alle in Nijmegen: de Synagoge (1912), het concertgebouw De Vereeniging (1914); de Nijmeegse Bankvereeniging van Engelenburg en Schippers (1920) en het Rijksmuseum G.M. Kam (1920) behoren tot de hoogtepunten in zijn oeuvre. Ook de bebouwing voor de Joodse Begraafplaats aan de Postweg/Kwakkenbergweg stamt uit die periode. In 1925 verhuisde Leeuw naar Villa Osanshoeve aan de Sophiaweg in Nijmegen, dat net als zijn andere villa-ontwerpen uit deze periode een duidelijke invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright vertoonde. Een belangrijke opdrachtgever in dit decennium was Vroom & Dreesmann. Behalve in 1924 ontwierp Leeuw ook de V&D-warenhuizen in Venlo, Den Bosch, Heerlen, Eindhoven en Tilburg.

Gebruikte bronnen

1. Leon van Meijel en Tijs Tummers, Nijmegen, Architectuur en stedenbouw 1850-1940 (Waanders Uitgevers, Zwolle, 2006).

Links

1. http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/1_Oscar_Leeuw
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oscar_Leeuw

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.