Introductie

Architect Nico Andriessen is met name werkzaam geweest in Hilversum.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Nicolaas Ignatius Maria
Achternaam Andriessen
Geboortejaar 1892
Sterftejaar 1947
Geboorteplaats Hilversum
Kwalificaties Architect

Biografie

Nicolaas Ignatius Maria (Nico) Andriessen werd geboren op 27 mei 1892 in Hilversum in een Rooms-katholieke architectenfamilie. Hij was het jongste kind van Geertruida Hendrica Calis en Piet Andriessen die samen nog twee zonen en twee dochters hadden. Vader Piet Andriessen was gemeentearchitect van Hilversum van 1888 tot 1914 en werd opgevolgd door architect Willem Marinus Dudok, die een grote invloed zou hebben op het werk van Nico Andriessen. Er is nog niet veel gepubliceerd over het werk van Andriessen. Zijn archief is verloren gegaan en publicaties van zijn hand zijn niet bekend.

Andriessen volgde zijn opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijs in Amsterdam. In 1910 ontving hij een Acte van bekwaamheid Middelbaar Onderwijs in rechtlijnig tekenen en bouwkundig tekenen aan scholen voor opleiding van technici. In 1914 tot 1915 werkte hij enkele jaren als opzichtertekenaar bij de afdeling Publieke Werken in Amsterdam. In 1916 volgde nog een acte, maar dan met de bevoegdheid voor allerlei soorten scholen. Via mondelinge overlevering wordt verteld dat Nico zijn opleiding tot architect kreeg bij H.P Berlage. In een publicatie over de school de Wilge (vm. Gertrudisschool), die hij ontwierp in 1929, staat vermeldt dat hij samen met A.J. Kropholler bij Berlage in de leer was. Invloeden van Berlage en de Amsterdamse School zijn in de scholen en villa’s van Andriessen goed te zien.

In 1919 wordt in het Vakblad voor de Bouwambachten vermeld dat N.I.M. Andriessen en J. van der Hurk sinds 1 maart 1919 vennoten zijn van het architectenbureau Nic. Andriessen & Johs van der Hurk. Aangenomen mag worden dat zijn bureau in dat jaar is opgericht.

Dat is een jaar voor zijn huwelijk met Anna Maria van den Hurk. Van dit architectenduo is alleen een woningbouw-project in opdracht van de Rooms-katholieke woningbouwvereniging St. Jozeph in Baarn bekend uit 1921. Daarna zette Andriessen het bureau voort onder eigen naam. In 1925 overleed zijn vrouw, twee jaar later hertrouwde hij met Joanna Maria Elisabeth Sickman met wie hij vier zonen kreeg. De derde zoon Nico Andriessen jr. trad (1932—2000) als bouwkundig tekenaar en ontwerper enigszins in de voetsporen van zijn vader. Nico Andriessen behoorde in Hilversum tot de Rooms-katholieke elite en vond zijn opdrachten binnen dit circuit. Hij was een veelzijdig mens met een brede belangstelling en zocht ook verwantschappen buiten de eigen kerkgemeenschap. In 1947 overleed hij op 55-jarige leeftijd aan een hartfalen.

Oeuvre Het belangrijkste deel van zijn oeuvre ontwierp Andriessen in Hilversum. Soms werkte hij samen met andere architecten. Zijn werk omvat arbeiderswoningen, scholen, villa’s, twee kerken, gemeenschapsgebouwen en enkele winkelpanden. Van zijn fabrieksgebouwen zijn geen voorbeelden bewaard gebleven. Buiten Hilversum ontwierp hij arbeiderswoningen in Enschede, een gemeenschapsgebouw in Driebergen, een kantoorgebouw in Venlo en de Willibrordus-kerk en een school in Veenendaal.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

geplaatst door Richard Keijzer op 24 juli 2015 om 19:50:

Ik vond op internet een foto van Andriessen, die heb ik er bij gezet.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.