Introductie

Architect wiens bekendste ontwerp Crematorium Westerveld is.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Marius A.
Achternaam Poel
Geboortejaar 1867
Sterftejaar 1931
Geboorteplaats Zaandam
Kwalificaties Architect

Biografie

Marius A. Poel werd in 1867 in Zaandam geboren en studeerde aan de Polytechnische School in Delft en was als architect werkzaam in achtereenvolgens Haarlem, Hilversum en Apeldoorn. Begin 20e eeuw bouwde hij in Hilversum enkele woningen en villa’s (onder andere aan de Albertus Perkstraat en Oude Engweg) en een school (fröbelschool De Kindertuin). Vervolgens was hij werkzaam in Apeldoorn, waar hij 28 middenstandwoningen aan de Jachtlaan ontwierp, bescheiden van opzet en uitstraling.

Zijn bekendste ontwerp (gebouwd in 1913) is het koepelvormige gebouw van Crematorium Westerveld, het eerste crematorium in Nederland. Dat juist Poel als architect voor de aula werd gekozen is opmerkelijk, want hij was nauwelijks landelijk bekend. De keuze heeft dan ook waarschijnlijk te maken met zijn actieve betrokkenheid bij de voorvechters van crematies. Volgens de De Gooi- en Eemlander van 16 maart 1931 hield hij “in den lande talrijke propagandistische lezingen met lichtbeelden over dat onderwerp”.

Marius A. Poel overleed in 1931 in Blaricum.

Links

1. https://hilversum2.clubs.nl/nieuws/detail/2021996_architect-marius-a-poel-1867-1931-zaandam
2. https://geheugen.delpher.nl/en/geheugen/view?coll=ngvn&identifier=CBG01%3A16612
3. https://www.fotoarchiefapeldoorn.nl/berg-en-bos/straten-f-tm-j/jachtlaan---rechts-even/index.html

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.