Introductie

Geboren, getogen en opgeleid in Friesland.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Louw
Achternaam Reinalda
Geboortejaar 1891
Sterftejaar 1954
Geboorteplaats Oosterlittens, Friesland
Kwalificaties Architect

Biografie

Van enkele in Friesland actieve architecten is bekend dat ze in Amsterdam zijn opgeleid, stage hebben gelopen of hebben werkt. Zo hebben bijvoorbeeld zowel Doeke Meintema als Piet de Vries praktijkervaring opgedaan op het bureau van Ed. Cuypers.

Maar niet elke jongeman met ambities om architect te worden kon in het westen nadere vorming of praktijkervaring opdoen. Zo is de later tot belangrijk architect in deze richting ontwikkelde Louw Reinalda helemaal onderaan begonnen met de opleiding bouwkunde op de ambachtsschool. Hij vervolgde zijn opleiding op de mts in Leeuwarden om in eigen gewest lange tijd bij de Friese architect Geert Stapanséa in de praktijk te worden gekneed.

Hij was onder meer betrokken bij het uitwerken van de plannen voor de Friesche Bank in Leeuwarden. In deze stad vestigde hij zich omstreeks 1925 als zelfstandig architect.

Reinalda ontwikkelde zich tot een van de beste Friese architecten in Amsterdamse Schoolrichting, maar wel in de kubistische richting, in de Dudok-sfeer.

Gebruikte bronnen

1. Peter Karstkarel, Sierlijk Bouwen (Friese Pers Boekerij. 2011).

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/7647f919-5e63-545a-83ea-b046654e1b70

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.