Introductie

Dat de invloed van de Amsterdamse School ook over de landsgrenzen waarneembaar is, blijkt wel uit enkele ontwerpen van Léon Stas. Deze Belgische architect was werkzaam in Jambes, nu een deelgemeente van Namen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Léon
Achternaam Stas
Geboortejaar 1901
Sterftejaar 1980
Geboorteplaats Landenne-sur-Meuse (België)
Kwalificaties Architect

Biografie

Léon Stas werd op 25 februari 1901 geboren in Landenne-sur-Meuse. Hij studeerde aan de École Saint-Luc in Luik en reisde veel naar Nederland, waar hij kennismaakte met de architectuur van de Amsterdamse School, met name het werk van Michel de Klerk en Piet Kramer.

Op negenentwintigjarige leeftijd verhuisde hij naar de stad Jambes, tegenwoordig een deelgemeente van Namen. Hij mag een kant van de Rue du Commerce en de Avenue des Acacias (nu Avenue Bourgmestre Jean Materne) herbouwen. Enkele van zijn ontwerpen hier, waaronder nummers 10-12 en 102-104, laten onmiskenbaar de invloed van de Amsterdamse School zien. Het beste voorbeeld hiervan was persoonlijk: het huis op nummer nr. 238 bouwde hij voor zichzelf. Het expressieve huis is een opvallende verschijning in Namen.

De huizen die Stas later bouwde op Avenue du Bourgmestre Jean Materne nummers 26 en 54 distantiëren zich van de Nederlandse invloed en lieten een vormentaal zien met meer regionale accenten.

Na de oorlog werd Stas de gemeentelijke stedenbouwkundige van Jambes. De oorlog is ook een breuk in zijn carrière. Stas werd steeds meer geconfronteerd met stijging van de prijs van materialen en arbeid, die de mogelijkheden van de architect beperkten.

Gebruikte bronnen

1. Jacques Toussaint, 'Leon Stas (1901-1980), architecte'. In: Côté Jambes. Périodique d’information du Syndicat d’Initiative de Jambes, N° 45 - 11ème année - 2ème trimestre 2004.
2. M. Simon, L’architecture, dans Ph. Jacquet et Fr. Jacquet-Ladrier (sous la direction de), La vie à Namur au temps du roi Albert (Bruxelles, 1984), pp. 97-105.
3. M. Simon, Stas Léon', dans Fr. Jacquet-Ladrier (sous la direction de), Dictionnaire biographique namurois, numéro spécial de la revue Le Guetteur wallon, nos 3-4, 1999, pp. 210-211.
4. M. Simon, Stas Léon, dans Anne van Loo (sous la direction de), Dictionnaire de l’architecture en Belgique de 1830 à nos jours (Anvers, 2003), p. 518.

Links

1. http://www.sijambes.be/cote-jambes-45-t2-2004/

Ingezonden door: Jean-Marie Cheffert

Jean-Marie Cheffert

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.