Gegevens

Voorna(a)m(en) Klaas
Achternaam Visker
Geboortejaar 1899
Sterftejaar 1985
Geboorteplaats Nieuweschans
Kwalificaties Architect

Biografie

Klaas Visker werd geboren te Nieuweschans. Zijn vader was eerst slager en later timmerman. Het is aannemelijk dat hij zijn vader hielp in het timmervak en zich verder bekwaamde tot architect. Mogelijk heeft hij op de technische school in Winschoten gezeten. Hij vertrok in 1926 uit Nieuweschans en ging wonen in Nieuwe Pekela, waar hij introk bij architect Jan Kruijer. In 1931 trouwde hij en vestigde hij zich met zijn vrouw aan de Burg. Schönfeldsingel in Winschoten in een door hem zelf ontworpen huis, waar hij tot zijn dood zou wonen. Praktisch alle huizen in deze straat zijn door Visker of door Visker in samenwerking met Kruijer ontworpen. Hun samenwerking duurde van 1926 tot 1941 en betreft met name huizen in Winschoten. Er is nog geen onderzoek gedaan naar zijn ontwerpen en zijn archief is bij zijn overlijden vernietigd.

(Bovenstaande is ontleend aan de biografie van Jan Kruijer.)

Gebruikte bronnen

1. Marianne Kruijswijk, Jikke van der Spek, Evert Venhuizen, Beleefd aanbevelend. Leven en werk van architect Jan Kruijer (1889-1965) (In Boekvorm Uitgevers bv, Assen, 2012).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Visker

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.