Introductie

Karst Zevenberg, zoon van een dagloner, werkte zich op als architect van Amsterdamse-Schoolgebouwen in Groningen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Karst
Achternaam Zevenberg
Geboortejaar 1893
Sterftejaar 1960
Geboorteplaats Bedum
Kwalificaties Architect

Biografie

Karst Zevenberg (1893 - 1960), in vakliteratuur ook K. Zevenberg genoemd en foutief ook wel aangeduid als "Zevenbergen", was als architect vooral werkzaam in de provincie Groningen. Hij werd geboren in Bedum en was een zoon van een arbeider, ook wel aangeduid als "daglooner". In 1923 vestigde hij zich als bouwkundige in Bedum, waar hij aan de Stationsstraat 66 zijn woning met kantoor bouwde. De architect Albert Wiersema woonde op nummer 62. Zevenberg was, net als Wiersema, actief in Bedum, waar hij – onder meer in de wijk Nieuw Bedum – verschillende panden ontwierp, en in dorpen in de regio.

Zijn vooroorlogse ontwerpen zijn vooral beïnvloed door de Amsterdamse School. In Bedum betrof het onder meer de Nuts Kleuterschool aan de Kapelstraat 4 (1927). In tegenstelling tot de gereformeerde Wiersema had Zevenberg geen binding met een zuil. Wel ontwierp hij hervormde pastorieën in Noordwolde, Zuidwolde, Kantens en Adorp. In de jaren vijftig werken Zevenberg en Wiersema ook wel samen, onder meer bij de ULO in Bedum en de woningwetwoningen voor Bouwvereniging “Bedum”. Twee door Zevenberg ontworpen bouwwerken zijn aangewezen als rijksmonument, te weten een winkel-woonhuis in Middelstum (Heerestraat 2) en een woonhuis in Haren (Rijksstraatweg 377). Zevenberg werd na zijn overlijden in 1960 begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Bedum.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Albert Wiersema 1895-1966. Architect te Bedum (Bedum, 2017).
2. B. Fennema & H.R. Koornstra, Voor het voetlicht. Architect Karst Zevenberg (1893-1960) (NoordPRoof Producties, 2018).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Karst_Zevenberg

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.