Introductie

Vrij onbekende architect die toch verantwoordelijk was voor een aantal beeldbepalende panden in Amsterdam, waarbij met name de spitsboogvensters een onmiskenbaar stijlelement van hem zijn.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jouke
Achternaam Zietsma
Geboortejaar 1893
Sterftejaar 1962
Geboorteplaats
Kwalificaties Architect

Biografie

Over het leven van Zietsma is op dit moment heel weinig bekend. Zietsma is onder andere de architect van twee woonblokken aan de Amsterdamse Vrijheidslaan, die beeldbepalend voor de Amsterdamse School zijn. In Amsterdam zijn meerdere woonblokken van hem te vinden, onder meer in west, met een vormentaal die een tamelijk individueel stempel dragen en vrij gemakkelijk als Zietsma te herkennen zijn. Zo zullen Amsterdamse School liefhebbers onmiddellijk de paraboolvormige trappenhuisramen van Zietsma herkennen, die zowel aan de Vrijheidslaan als in de Van Speijkstraat te vinden zijn.

In Hillegom bouwde hij tussen 1924 en 1928 het gebouw voor de bloembollencultuur. In de tweede helft van de jaren twintig en in de jaren dertig verstrakten en versoberden zijn ontwerpen zich. Na de oorlog was hij als hoofdarchitect A, van de Rijksgebouwendienst betrokken bij het herstel van oorlogsschade in onder meer Rhenen en Zandvoort. In de laatste plaats maakte hij het ontwerp voor de herbouwde watertoren. Zietsma werd in 1955 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed in Uithoorn in 1962. Er is nog geen portret van hem gevonden.

Gebruikte bronnen

1. Algemeen Handelsblad, 29 april 1955
2. Amsterdamsch Dagblad, 26 juli 1945
3. Algemeen Handelsblad, 1 oktober 1962

Links

1. www.delpher.nl

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.