Introductie

Roermondse architect die gebouwen in diverse bouwstijlen heeft ontworpen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jos
Achternaam Franssen
Geboortejaar 1893
Sterftejaar 1968
Geboorteplaats Roermond
Kwalificaties Architect

Biografie

Jos Franssen kwam uit een kunstzinnige familie in Roermond, met o.a. orgelbouwers en beeldende kunstenaars. Zijn vader Caspar Franssen was een leerling van Pierre Cuypers en een bekend neogotisch kerkenbouwer in zuidelijk Nederland, waarvan er vele op de rijkslijst staan. Dat laatste geldt ook voor vele werken van zoon Jos Franssen.

Na zijn studie in Delft werd hij compagnon in zijn vaders architectenbureau in Roermond. Samen bouwden ze o.a. de neogotische H. Hartkerk aldaar (1923). In scherp contrast met die stijl zijn het van enige jaren later (1924) daterende Bisschoppelijk Archief en de Paredisschool uit 1932. In deze experimenteerperiode van de jaren twintig en dertig, met expressionistische vormen verwant aan de Amsterdamse School, ontwierp hij vooral scholen, zoals het Bisschoppelijk College en de RK meisjes-HBS, die inmiddels zijn verdwenen. Wel nog bestaand is de reeds genoemde Paredisschool. En ook het Bisschoppelijk Archief is nog als zodanig intact.

Reeds voor de oorlog, maar zeker erna ontwikkelde hij zich als aanhanger van Granpré Molière tot een meer traditionalistisch architect. En daarin komt ie overeen met zijn stads- en leeftijdgenoot Jan Bongaerts. Van net voor de oorlog dateert het Landbouwhuis, dat al in voornamelijk traditionalistisch idioom is gebouwd. Alle drie hier getoonde/genoemde gebouwen staan op de rijkslijst.

Gebruikte bronnen

1. Willem Cartigny, 'Roermond als bakermat van architectuur?’, uit de jubileumbundel Luis in de pels (2007).

Ingezonden door: Willem Cartigny

Willem Cartigny

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.