Introductie

In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw achtereenvolgens gemeenteopzichter en gemeentearchitect in Delfzijl.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Cornelis Catharinus Jacobus (Joop)
Achternaam Welleman
Geboortejaar 1900
Sterftejaar 1963
Geboorteplaats Krabbendijke
Kwalificaties Architect

Biografie

Cornelis Catharinus Jacobus Welleman (Krabbendijke, 8 oktober 1900 - Appingedam, 11 oktober 1963) was een Nederlandse architect en burgemeester.

Joop Welleman werd in 1900 in Krabbendijke geboren als zoon van Jan Welleman en Geertruida Cornelia Krijger. Hij was in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw achtereenvolgens gemeenteopzichter en gemeentearchitect in Delfzijl. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het gewijzigde uitbreidingsplan van Delfzijl buiten de stadsgracht. In de jaren dertig ontwierp hij zowel het gemeentehuis van Delfzijl als het nieuwe gebouw voor de Zeevaartschool Abel Tasman.

In 1942, tijdens de Duitse bezetting, werd de partijloze Welleman benoemd tot burgemeester van Delfzijl, ter vervanging van de anti-Duitse burgemeester L.H. van Julsingha. Toen deze na de bevrijding van Delfzijl in zijn functie werd hersteld, moest Welleman wijken. Hij werd toen burgemeester van de aangrenzende gemeente Appingedam. Deze benoeming was omstreden, gezien zijn rol als burgemeester in oorlogstijd, maar het Militair Gezag had geen probleem met zijn aanstelling. Als burgemeester van Delfzijl had hij een groep gevangenen het leven gered door hun deportatie naar Duitsland te voorkomen. Hij vervulde het ambt in Appingedam tot zijn overlijden in 1963. Daarnaast was hij van 1950 tot 1963 lid van het algemeen bestuur van de ANWB.

Welleman trouwde in 1925 te Delfzijl met de in 1901 in Farmsum geboren Teda Toxopeus, dochter van Hindrik Toxopeus, strandvoogd van Rottumeroog, en Mina Bekaan. Hij overleed in oktober 1963, enkele dagen na zijn 63e verjaardag, in zijn woonplaats Appingedam.

Welleman was ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In Appingedam is het Burgemeester Welleman Sportpark naar hem genoemd.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Catharinus_Jacobus_Welleman

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.