terug naar de zoekresultaten

Introductie

Altijd interessant om te zien hoe de invloed van de Amsterdamse School ook buiten de landsgrenzen waar te nemen is.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Joseph
Achternaam Ramaekers
Geboortejaar 1900
Sterftejaar 1975
Geboorteplaats
Kwalificaties Architect

Biografie

De Belgische architect Joseph 'Joe' Ramaekers was de zoon van Eduard Ramaekers (1864-1941), één van de briljantste eerste studenten van Sint-Lucas Schaarbeek (Grote prijs in 1891 met zijn ontwerp van een ziekenhuis voor een gemeente als Schaarbeek), auteur van de inmiddels afgebroken Sint-Annakerk te Koekelberg en van de kathedraal van Boma (Belgisch-Congo). Over zoon Joe (1900-1975) is op het internet bijzonder weinig te vinden. Hij was werkzaam als architect in Brussel eind jaren twintig en in de jaren dertig. In 1947 verliet hij naar verluidt Brussel om in Oostende te gaan wonen. Een jaar later vertrok hij definitief naar Zuid-Afrika, waar bij in 1975 overleed.

Ramaekers werd beïnvloed door de Amsterdamse School en streamline architectuur. Als zijn meesterwerk geldt het appartementsgebouw aan de Avenue Molière 208-210 in Brussel Elsene (1928-1930), "one of those buildings that can keep you looking at it for hours, making everyone in the very bourgeois neighbourhood nervous if you’re dressed a bit shabby." (Not in your guide). Andere ontwerpen van Ramaekers bevinden zich ook in de deelgemeenten van Brussel, met name:

1. Araucarialaan 4, 16 en 18 (Laken)

2. Edith Cavellstraat 71, 73, 75 (Ukkel)

3. Montjoielaan 231, 233, 235 (Ukkel)

4. Edourd de Thibaultlaan 20 (Etterbeek)

Links

1. http://www.opale-opaal.be/guillaume-chretien-veraart-2/
2. https://notinyourguide.wordpress.com/2017/12/28/joe-ramaekers/
3. http://www.irismonument.be/index.php?search_cities=&s_street=&search_street=&s_architect=520&search_architect=RAMAEKERS+Joe&section=search&results=y&Submit=Rechercher

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.