Introductie

Bevlogen architect. In dienst van de gemeente Amsterdam.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Johannes Hendrik
Achternaam Mulder
Geboortejaar 1888
Sterftejaar 1972
Geboorteplaats
Kwalificaties Architect, Stedenbouwkundige

Biografie

Na de ambachtsschool leerde J.H. Mulder jr. (ook wel Jo of Joop genoemd) het vak van architect in de praktijk bij het architectenbureau van Eduard Cuypers. Hij ging daarna werken voor de in 1915 opgerichte Gemeentelijk Woningdienst van de gemeente Amsterdam. Hij was overtuigd socialist. Voor de Gemeentelijke Woningdienst ging hij al snel veel ontwerpen. Veel van zijn ontwerpen zijn gemaakt in de landelijke bouwstijl; met muren van baksteen, houten topgevels en een zadeldak er bovenop. Dat paste goed in tuindorpen. Verscheidene woningcomplexen zijn rijksmonument geworden. Jo Mulder maakte ook stedenbouwkundige plannen. Hij heeft 29 jaar gewerkt bij de Gemeentelijke Woningdienst.

Architect Jo Mulder heeft onder meer ontworpen:

-Woningen in Tuindorp Oostzaan (1919-1923), waaronder rijksmonumenten

-Kamphuis Paasheuvel (1923) voor de Arbeiders Jeugd Centrale

- Winget-woningen in Betondorp (1923-1925)

- Keukenwoningen in Tuindorp Nieuwendam (1923-1927), rijksmonument

- Scholings- en vakantiecentrum Troelstra-oord (1925) bij Beekbergen op de Veluwe voor het Nederlands Verbond van Vakverenigingen

- Woningen in Floradorp (1927)

- Woningen in de Bloemenbuurt (1927)

- Bejaardenwoningen (1929) aan het Jac.P. Thijsseplein

- Woningen in Tuindorp Buiksloot (1930)

- Bankwoningen in Tuindorp Nieuwendam (1931-1933), rijksmonument

- Verenigingsgebouw Zonnehuis (1932) in Tuindorp Oostzaan, rijksmonument

Verscheidene van zijn ontwerpen zijn nu rijksmonument.

Architect J.H. (Jo) Mulder, jarenlang in dienst van de Gemeentelijke Woningdienst in Amsterdam wordt wel eens verward met stedenbouwkundige J.H. (Jakoba) Mulder (1900-1988), jarenlang in dienst bij Stadsontwikkeling in Amsterdam.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jo_Mulder_(architect)

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.