Introductie

Een nog wat onbekende architect die niettemin een flinke stempel op het uiterlijk van Hilversum heeft gedrukt.

Gegevens

Voorna(a)m(en) J.H.
Achternaam Slot
Geboortejaar 1871
Sterftejaar
Geboorteplaats Bloemendaal
Kwalificaties Architect

Biografie

Over architect J.H. Slot is weinig bekend, maar hij is wel iemand met een omvangrijk oeuvre in diverse stijlen. Hij was voornamelijk in Hilversum werkzaam, waar hij zich in 1898 vestigde. Een overzicht van zijn werk (zie de links) laat zien dat hij veel bouwde in een stijl die aangeduid zou kunnen worden als een sobere variant van de art nouveau.

Op het gebied van de Amsterdamse School laat Slot in ieder geval één indrukwekkend ontwerp achter, dat tevens zijn enige in Amsterdam opgetrokken gebouw is. Gebouw Batavia is zeker schatplichtig aan Het Scheepvaarthuis, maar dat maakt de combinatie van siermetselwerk, beeldhouwwerk, glas in lood en andere expressieve elementen niet minder imponerend.

Toch laten enkele van zijn ontwerpen in Hilversum die hij na Gebouw Batavia ontwierp zeker ook de invloed van de Amsterdamse School zien. Goede voorbeelden zijn het blok van drie woonhuizen aan de Alexanderlaan (nrs. 9-11) uit 1920, het dubbele landhuisje aan de Soestdijkerstraatweg (nrs. 51-53) uit 1926, en het pand van 4 winkelhuizen met pakhuis op de hoek van Groest (nrs. 136-138) en Langestraat (nrs. 2-4) uit 1929.

Bijzonder zijn ook de twee ontwerpen die Slot samen met Ary van Wamelen maakt in Baarn, nabij Hilversum. De tegelijkertijd gebouwde uitspanningen Groot Kievitsdal en In de Dennen (in 1938 afgebrand) laten een typisch element zien voor ontwerpen van Van Wamelen: een grote, plastisch vormgegeven rieten kap. Welke rol Slot hier precies speelde is onduidelijk.

Links

1. http://hilversum2.clubs.nl/nieuws/detail/2020888_architect-jh-slot-1871-bloemendaal-dalweg-18-hilversum
2. http://www.julianalaan-hilversum.nl/html/architect_slot.htm

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.