Gegevens

Voorna(a)m(en) Johannes Bernardus
Achternaam Loghem, van
Geboortejaar 1881
Sterftejaar 1940
Geboorteplaats Haarlem
Kwalificaties Architect

Biografie

'(Een boek schrijven over Han van Loghem ... is) een onderzoek naar de cultuur rond de Eerste Wereldoorlog en die van het Interbellum, toen het hoogste idealisme en de zwartste ideologieën zó dicht bij elkaar lagen, dat ze nu gemakkelijk met elkaar kunnen worden verward. Voor wie er een lineaire geschiedenisopvatting op nahoudt is deze cultuurperiode, die het hart van de twintigste eeuw uitmaakt, voorgoed afgesloten.' Wim de Wagt.

Van de website van Wim de Wagt: 'De architect J.B. van Loghem was een van de vernieuwers in de Nederlandse architectuur tussen 1910 en 1940. Vanuit zijn socialistische overtuiging wierp hij zich op als een voorvechter van het Nieuwe Bouwen of functionalisme. Zijn ideeën kregen gestalte in een aantal publicaties - onder andere zijn internationaal gerichte boek Bouwen Bauen Batir Building uit 1932 en bijdragen in het tijdschrift De 8 en Opbouw - en vooral in zijn gebouwen, zoals een betonproject in de Amsterdamse Watergraafsmeer, de woningbouwcomplexen Tuinwijk-Zuid en Rosehaghe in Haarlem, rusthuis De Blauwvoet in Driebergen en het Sportfondsenbad in Haarlem. In de jaren twintig verbleef hij enige tijd in Kemerovo, Siberië, waar hij meehielp woningen, scholen en andere bouwprojecten in deze primitieve, afgelegen mijnwerkerskolonie van de grond te tillen.

Minder bekend zijn Van Loghems ontwerpen voor landhuizen en stadswoonhuizen. Daarin combineerde deze architect radicale vernieuwingen met traditionele bouwmethoden en regionale en historische bouwstijlen, wat tot opzienbarende resultaten leidde. Voorop stond altijd zijn streven om de levensstijl en ideeënwereld van zijn opdrachtgevers in de architectuur van de huizen tot uitdrukking te brengen, wat hem deed kiezen voor een boerenwoning, een huis naar een Amerikaans model, een klassiek herenhuis of een zwevende kubus in de natuur. Als geheel vormt de woningbouw van Van Loghem een afspiegeling van een dynamische en inspirerende periode in de Nederlandse architectuur.'

Gebruikte bronnen

1. Wim de Wagt, Van Loghem, 1881-1940, landhuizen, stadswoonhuizen en woningbouwprojecten, 'Beelding van Levenshouding' (Haarlem, Schuyt & Co, 1995).
2. Alice Roegholt, Wonen in Verbeelde Idealen, expositie woningbouw Kemerovo, Museum Het Schip, 2013.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Bernardus_van_Loghem
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/LOGH/keywords/loghem
3. http://www.architectenweb.nl/aweb/zoeken/default.asp?Trefwoord=Han
4. http://wimdewagt.nl/jb-van-loghem-beelding-van-levenshouding
5. http://zoeken.nai.nl/CIS/publicatie/2940
6. http://zoeken.nai.nl/CIS/publicatie/36458
7. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/132-architect-han-van-loghem

Ingezonden door: Thymen Kouwenaar

Thymen Kouwenaar

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.