Introductie

Architect en directeur van de Gemeentewerken Bergen, het dorp dat in de geschiedenis van de Amsterdamse School een opvallende rol speelt.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jan Hendrik
Achternaam Roggeveen
Geboortejaar 1888
Sterftejaar 1955
Geboorteplaats Schagen
Kwalificaties Architect, Kunstschilder, Tekenaar, Gemeente-architect (Publieke werken / Gemeentelijke woningdienst)

Biografie

Jan Hendrik Roggeveen (1888-1955) was architect en directeur Gemeentewerken Bergen, voorzitter van de VVV en beschermer van het dorpse karakter van Bergen.

Naar zijn ontwerp werden onder andere de Merelhof en de Van Reenenschool en diverse (arbeiders)woningen gebouwd. Ook ontwierp hij twee transformatorhuisjes en een aantal zitbanken. De bouwstijl van de Van Reenenschool, het transformatorhuisje aan het Nachtegaallaantje en de zitbanken aan de Eeuwigelaan zijn verwant aan de Amsterdamse School.

Na zijn pensionering richtte hij samen met architect A.J.F. Hooning een bureau op, dat o.a. het nieuwe hotel Nassau-Bergen ontwierp.

Gebruikte bronnen

1. Eline van Leeuwen en Wim Vroom, Bouwkunst in Bergen en Bergen aan Zee 1900-1940 (Museum Kranenburgh Bergen).

Links

1. http://www.dirkklomp.nl/info
2. https://rkd.nl/nl/explore/artists/67728

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.