Introductie

In het werk van Jan Frederik Staal zien wij een overgang van expressionisme, via Amsterdamse School naar Nieuwe Zakelijkheid. Soms bijna in één werk.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jan Frederik
Achternaam Staal
Geboortejaar 1879
Sterftejaar 1940
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect, Meubelontwerper, Interieurontwerper

Biografie

Jan Frederik (Frits voor intimi) Staal was een zoon van een aannemer. Hij is geassocieerd geweest met Alexander Kropholler. Hij trouwde in 1936 met zijn voormalige medewerkster Margaret Staal-Kropholler (de zuster van). Staal had vier zonen en een dochter uit drie relaties. Arthur Staal verkreeg ook als architect bekendheid; zo ontwierp hij onder andere toren Overhoeks/Shell in Amsterdam Noord.

Frits (Jan Frederik) Staal is als individueel architect, interieurontwerper en meubelontwerper bekend geworden dankzij bijzondere projecten als Park Meerwijk en de 'Wolkenkrabber' in Amsterdam. Hij was bestuurslid van Arti et Amicitia, redactielid van Wendingen én lid van de communistische partij en onderhield vanuit die posities nauwe contacten met de andere grote namen van de Amsterdamse School (Wijdeveld, De Klerk, Kramer). Dit laat zien hoe belangrijk persoonlijke connecties waren in de hoogtijdagen van de Amsterdamse School.

Het huwelijk van Staal met de architecte en vormgeefster Margeret Kropholler in 1936, met wie hij ook ontwerpen uitvoerde, benadrukt hoe nauw verweven persoonlijke en professionele levens waren. Vanaf 1902 had Staal samengewerkt met de broer van Margeret, A. J. Kropholler. Als architecten vestigden zij hun naam met hun ontwerpen voor de luxueuze gebouwen van levensverzekeringsmaatschappij 'De Utrecht'. En waar deze gebouwen nog duidelijk getuigen van Art Nouveau-invloeden, laat de stijl van Frits Staal een ontwikkeling zien die eindigt in de buurt van de Nieuwe Zakelijkheid. Maar het moge duidelijk zijn: deze ontwikkeling kan níet los worden gezien van de Amsterdamse School. En de Amsterdamse School kan niet los worden gezien van de persoon en de invloed van Frits Staal.

Gebruikte bronnen

1. Hans Willem Bakx, Jan Frederik Staal. 1879-1940. De wil van het gebouw en de wil van de tijd (BONAS 2015).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Frederik_Staal
2. http://explore.rkd.nl/en/explore/artists/record?query=frederik+staal
3. http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/3408
4. http://www.biografischportaal.nl/en/persoon/17968660

Ingezonden door: Redactie

Redactie

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.