Introductie

Jan de Meijer, een Amsterdamse architect en lid van diverse commissies.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Johan Bernard Adriaan
Achternaam de Meijer
Geboortejaar 1878
Sterftejaar 1950
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

Jan de Meijer volgde boetseerlessen bij de beeldhouwer Mendes da Costa en nam tekenlessen bij de architect Van der Pek. Zoals gebruikelijk was te doen in zijn tijd, ontwikkelde zijn architectenloopbaan zich volgens het patroon van praktisch werk en theoretische vorming in de avondopleiding. Hij was werkzaam in het timmer- en meubelmakersvak en volgde in de avonduren bouwkundig onderwijs. Van 1898 tot 1900 was hij als tekenaar werkzaam op het bouwbureau van de Koopmansbeurs bij H.P. Berlage, in 1900 werkte hij op het bureau van P.J.H. Cuypers, later bij J. van As en B.J. Ouƫndag. In 1900 volgde zijn vestiging als zelfstandig architect. Van 1905 tot 1910 was hij als leraar verbonden aan de Kunstnijverheidsschool in Haarlem, in 1912 werd hij docent aan de opleiding van Voortgezet Hoger Bouwkundig Onderricht, waar hij van 1919 tot1937 het voorzitterschap bekleedde.

Hij maakte studiereizen naar Italiƫ, Griekenland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Hongarije. Naast de beoefening van het architectenvak zette De Meijer zich ook in voor het Genootschap Architectura et Amicitia, in welk verband hij bestuursfuncties vervulde, zitting nam in commissies, werk inzond voor een tentoonstelling, lezingen gaf en deel uit maakte van de redactie van het blad "Architectura". Voor de gemeente Amsterdam nam hij zitting in de commissie voor het behoud van het Stadsschoon (1912) en in de Schoonheidscommissie(1933)

Zijn oeuvre omvat zowel nieuwbouw - als restauratie, op het gebied van restauratie heeft hij enkele toonaangevende voorbeelden van een reconstruerende restauratieopvatting gerealiseerd.

Werkenlijst nieuwbouw:

- Raadhuis te Ransdorp

- Tehuis voor Ontspoorde Jongens/Vosmaerstraat 1/, J.J. Cremerplein

- Tehuis voor meisjes in Houten

- Blaricum, landhuizen

- Huizen, landhuizen

- Johannes Vermeerstraat 16 m met E.P. Messer (1912),

- Valeriusplein, toiletgebouwtje (1922)

- Singel 440

Werkenlijst restauratie:

- Het Huis aan de drie grachten

- Nieuwezijds Voorburgwal, het Makelaarscomptoir

- Bloemgracht 87-91, "De Drie Hendriken"

- Oudezijds Voorburgwal 14

- Raadhuis Schoorl

- Westzaan, Raadhuis

- Koog aan de Zaan, Ned. Hervormde kerk

- Workum, Nederlands Hervormde Kerk

- Castricum, Nederlands Hervormde kerk

- Krommenie, Oud-Katholieke kerk

- Muiden, Nederlands Hervormde Kerk

(Bron: Stadsarchief Amsterdam)

Gebruikte bronnen

1. J.H.W. Leliman, Het stadswoonhuis in Nederland gedurende de laatste 25 jaren, - s 'Gravenhage 1920, 125 (Johannes Vermeerstraat 16).
2. Het Algemeen Handelsblad, 30 december 1940.
3. Mayke Haaksman, 'De restauraties van Jan de Meijer en A.A. Kok', in: Bulletin van de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond [KNOB], jrg. 104 (2005), nr. 1, p. 10-21.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/?q=jan%20de%20meijer&page=2
2. https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/203.nl.html
3. http://www.iisg.nl/ondernemers/pdf/pers-1009-02.pdf

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.