Introductie

Boterenbrood zat onder andere (in ieder geval in 1921) in de redactie van het tijdschrift Wendingen!

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jan
Achternaam Boterenbrood
Geboortejaar 1886
Sterftejaar 1932
Geboorteplaats Nieuwer-Amstel
Kwalificaties Architect

Biografie

Jan Boterenbrood (4 oktober 1886 - Amsterdam, 5 december 1932) was een Nederlands architect. Zijn bekendste bouwwerk is waarschijnlijk Huize Lydia aan het Roelof Hartplein in Amsterdam.

Boterenbrood doorliep de ambachtsschool in Nieuwer-Amstel en deed vervolgens een HBO cursus stedenbouw (1925-1932).

Het meeste van het leven van Boterenbrood speelt zich af in en rond Amsterdam. Daar staan ook veel van zijn gerealiseerde gebouwen. Veel van zijn ontwerpen zijn nooit gerealiseerd. Hij won wel regelmatig ontwerpwedstrijden, maar daarna bleven zijn creaties op de tekentafel liggen. Van wat er wel is uitgevoerd, waren dat veelal ontwerpen van woningbouwprojecten. Het eerste gerealiseerde project is een ontwerp van arbeiderswoningen in de Cronjéstraat/Transvaalstraat in Amsterdam uit 1919. In 1921 ontwierp hij de gevels van de Amsterdamse Rijnstraat en IJsselstraat. Daarna kreeg hij opdracht tot het ontwerpen van Huize Lydia, dat wordt gezien als het bekendste van zijn bouwwerken. Ook ontwierp hij in 1925 woningen in Tuindorp Nieuwendam. Een van zijn laatste werken is het Hotel Du Casque aan de Vrijmarkt in Maastricht.

Van 1905 tot zijn dood was Boterenbrood lid van het Genootschap Architectura et Amicitia, waarvan hij een tijdlang ook secretaris is geweest. Ook is hij redacteur geweest van het Bouwkundig Weekblad Architectura.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Boterenbrood
2. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/BOTE/keywords/boterenbrood

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.