Introductie

Een Limburgse Amsterdamse Schoolarchitect. Een illustratie van de band Limburg-Amsterdam, o.a. via de Cuypers'.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jan
Achternaam Bongaerts
Geboortejaar 1893
Sterftejaar 1968
Geboorteplaats Roermond
Kwalificaties Architect

Biografie

Architect Jan Bongaerts introduceert de Amsterdamse School in Roermond

Jan Bongaerts, 1893-1968, wordt beschouwd als degene die de Amsterdamse Schoolstijl in Roermond introduceerde vóór WOII. Hij was in zijn geboorteplaats in de leer op het atelier van bij Pierre Cuypers, waarna hij vervolgens heeft gewerkt op het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, de 'Inktpot' van Van Heukelom. Ongetwijfeld heeft hij daar zijn eerste indrukken van de AS opgedaan. Van Heukelom was bevriend met architect Ed. Cuypers, neef van Pierre, die eveneens uit Roermond afkomstig was en beschouwd wordt als de 'founding father' van de AS. (zie hiervoor o.a. De Amsterdamse architect Eduard Cuypers en zijn 'Bouwbureau Roermond, ook verkrijgbaar in de museumwinkel van Het Schip).

Veel van Bongaerts werken vóór de oorlog zijn in een stijl verwant aan de AS dan wel overgaand in de nieuwe zakelijkheid. Daarvan staan er ook een aantal op de gemeentelijke en rijksmonumentenlijst. Te noemen zijn Voogdijstraat 41-45, hoek Bergstraat/Steenweg, Steenweg 16, Willem II - Singel 22, hoek Steegstraat/Venlosepoort, het interieur van de Royal bioscoop (de Royal-bioscoop in Heerlen is een Gesammtkunstwerk van Peutz en Bongaerts). Na de oorlog switchte hij van stijl naar een meer op Granpré Molière geënte stijl van romantisch traditionalisme, die overigens ook indrukwekkende wederopbouwarchitectuur opleverde.

Uiteraard waren er meerdere architecten die, al dan niet in navolging van Bongaerts, ontwierpen in een stijl verwant aan de (sobere) Amsterdamse School, dan wel overgaand in een meer zakelijke stijl. Dat geldt vooral voor tijdgenoten Joost Klarenbeek (1877-1961) en Jos Franssen (1893-1968), die voor de oorlog een expressieve stijl hanteerden.

Andere Roermondse architecten, zoals Pierre en Jos Cuypers, Caspar Franssen, Karl Weber en Jan Jorna bouwden in deze periode hoofdzakelijk neogotisch (alhoewel iemand als Jos Cuypers mengvormen toepaste, denk aan de 'byzantijns-moorse' St. Bavo in Haarlem), dan wel neorenaissancistisch. Jean Speetjens was een uitgesproken eclecticus en Frans Dupont ontwierp bij uitstek in Jugendstill.

Gebruikte bronnen

1. div., o.a. blad Ruimtelijk en jubileumbundel "De luis in de pels'

Ingezonden door: Willem Cartigny

Willem Cartigny

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.