Introductie

Jan Baanders is de broer van Herman A.J. Baanders, met wie hij het 'Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders' runde. Omdat Herman meer naar buiten trad, is hij de bekendste van de twee broers.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jan
Achternaam Baanders
Geboortejaar 1884
Sterftejaar 1966
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect, Meubelontwerper

Biografie

Jan Baanders (8 september 1884) is de 4e zoon van Hermanus Hendrikus Baanders de oprichter van het Architectenbureau H.H. Baanders. Jan is de jongere broer van Herman A.J. Baanders.

Jan heeft een bouwkundige opleiding aan de Industrieschool te Amsterdam gevolgd, waar hij met Michel de Klerk in hetzelfde leerjaar zit en met hem bevriend raakt. Michel schildert van zijn vriend Jan een portret in olieverf op houten paneel. Dit portret is in bezit van Museum Het Schip.

Nadat Jan in 1909 onder leiding van zijn vroegere leermeester R.A. van de Pavert heeft meegewerkt aan een verbouwing van een landhuis in Nijmegen, vestigt hij zich aldaar als zelfstandig architect. In 1911 verrees het eerste ontwerp van Jan aan de Groesbeekseweg 428 dat de naam Mariënboom krijgt. Inmiddels groeit het Architectenbureau Baanders o.l.v. Herman zodanig, dat hij de hulp van zijn broer hard nodig heeft. Jan keert eind 1911 terug naar Amsterdam en sinds 1915 opereert het bureau onder de naam “Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders.” Herman heeft naast het ontwerpen vooral de zakelijke leiding van het bureau en Jan houdt zich vooral bezig met de creatieve- en uitvoerende kant. Doordat Herman veel naar buiten treedt, is hij de meest bekende van de twee broers.

Het architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders is voor de loopbaan van veel bekende architecten o.a. Michel de Klerk, C.J. Blaauw, J. Boterenbrood, J.M. Luthmann, J Roodenburg en A. Staal, een springplank uit een waar broeinest van de Amsterdamse School-stijl. Gezamenlijk ontwerpen en realiseren Herman en Jan het project ‘Tuindorp Heijplaat’ te Rotterdam. Hun jongste zus, Tine Baanders, werkt ook mee aan de Heijplaat, zij ontwerpt een plafond- en wandschildering en brengt deze aan in het ontspanningsgebouw ‘Courzand’.

Een prachtig ontwerp in Amsterdamse Schoolstijl van Jan’s hand is de voormalige Incassobank met conciërgewoning aan de Nobelstraat 4 te Utrecht. Het interieur heeft o.a. een zeer fraai trappenhuis met ovaal gemetselde pijlers, gemetselde wanden, -plafond en glas-in-loodvensters. Het gebouw is inmiddels een Rijksmonument. Jan werkt hier samen met beeldhouwer Hildo Krop.

Jan Baanders is lid van Architectura et Amicitia en van de vereniging de ‘Koninklijke Industriële Groote Club’, een herensociëteit aan de Dam te Amsterdam. Hierdoor krijgt hij opdrachten voor het architectenbureau. Veel villa’s en landhuizen zijn van zijn hand. Naast nieuwbouwprojecten worden ook veel verbouwingen gerealiseerd.

In het kunstenaarsdorp Laren in het Gooi is Jan Baanders sr. een markante verschijning en een graag geziene gast bij het kunstenaarskroegje van Jan Hamdorff. Jan Baanders verzamelt graag kunst, waardoor enkele vooraanstaande kunstenaars uit het Gooi en Amsterdam tot zijn kennissenkring behoren. Vele jaren heeft Lizzy Ansingh haar atelier op de zolder van het architectenbureau.

Naast het ontwerpen van gebouwen, ontwerpt Jan Baanders sr. ook meubelstukken in Amsterdamse Schoolstijl. In Museum Het Schip is een dressoir en een tweetal nachtkastjes van zijn hand te zien, die hij destijds heeft ontworpen voor zijn huis in Laren NH. De iets latere meubels van zijn hand zijn strakker van vormgeving, meer richting Haagse School.

Het architectenbureau is ook actief als projectontwikkelaar van huisvestingsprojecten in Den Helder en de Wieringermeer. Ook voor ‘Plan-Zuid’ van Berlage worden diverse woonblokken door de gebroeders Baanders ontworpen en zijn gezichtsbepalend voor deze buurt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werken de broers Baanders waar mogelijk door. Onder anderen voor de Grondbriefbank die mede opgericht is door Herman. Hierdoor kan het voltallige personeel worden doorbetaald. In 1953 overlijdt Herman Baanders en neemt niet diens zoon Frans maar Jan Baanders Jr. zijn plaats in als leidinggevend architect. In 1953 wordt het bureau onder de naam Jan Baanders sr. en Jan Baanders Jr. voortgezet. Na het overlijden van Jan sr. op 26 mei 1966 wordt het bureau voorgezet door Jan Jr. Al sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog is hij werkzaam bij het architectenbureau van zijn vader en oom aan de Herengracht te Amsterdam. Het architectenbureau was een echt familiebedrijf waar drie generaties “Baanders” werkzaam zijn geweest.

Gebruikte bronnen

1. Familie Archief Baanders.

Ingezonden door: Antoinette Buisman

Antoinette Buisman

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.