Introductie

Hijman de Jong is waarschijnlijk het bekendst geworden als de 'originele' architect van Tuschinski's filmpaleis in Amsterdam.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Hijman Louis
Achternaam Jong, de
Geboortejaar 1882
Sterftejaar 1944
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

De architect Hijman Louis de Jong begon als timmermansleerling. Hij werkte als tekenaar bij de architect P.H. Berlage. Hij heeft verschillende woningen in Amsterdam ontworpen, waaronder De Lairessestraat 104-128 en 142-172, Hacquartstraat 15-17 en verder aan de Willem de Zwijgerlaan, de Reinier Claeszenstraat en de Jan van Galenstraat.

De Jong heeft in opdracht van Abraham Tuschinski de gronden voor de bouw van het Tuschinski theater verworven, de bouwvergunningen geregeld en het overleg met de gemeente Amsterdam gevoerd. Onder de stukken staat zijn handtekening. Tevens is de vormgeving en het bouwkundig ontwerp van zijn hand. Hij kwam in conflict met Tuschinski over de betaling van het door hem verrichte werk en werd bij de opening van het Theater niet meer uitgenodigd. Vandaar dat zijn precieze rol bij de bouw van het theater in verschillende bronnen anders wordt beschreven.

Hijman Louis de Jong was van Joodse origine. Op 14 Februari 1944 werd hij op transport gezet naar Westerbork waarvandaan hij schreef "ïk heb nooit iets misdaan maar ben toch gevangengenomen maar het heeft ook wat positiefs want zo zie ik nog eens iets van de wereld". Berichten over waar hij is omgekomen variëren van Auschwitz 1944 tot Theresienstadt 1945.

Gebruikte bronnen

1. F.F. Fraenkel, 'The Tuschinski Theatre', in: Architectural Review, 1973 nr 915;
2. F.F. Fraenkel, 'More by De Jong', in: Architectural Review, 1973 nr 916.

Links

1. https://www.joodsmonument.nl/nl/page/31933/hijman-louis-de-jong

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.