Introductie

Hermann Friedrich Mertens, architect te Bilthoven, gemeentewerken Arnhem en supervisor bij de naoorlogse wederopbouw van de binnenstad van Rotterdam.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Hermann Friedrich
Achternaam Mertens
Geboortejaar 1885
Sterftejaar 1960
Geboorteplaats Batavia
Kwalificaties Architect, Meubelontwerper

Biografie

Mertens werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van Friedrich Heinrich Mertens en Anna Oetting. Hij volgde in Nederland zijn middelbare schoolopleiding en ging daarna studeren aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft. Na het behalen van zijn ingenieursdiploma trouwde hij op 1 september 1910 met Maria Antoinette Krone, dochter van de kruidenier Johan Frans Krone en van Willemina Kampman. Voordat hij zich in 1922 als zelfstandig architect in Bilthoven vestigde was hij onder meer werkzaam als meubelontwerper, werkte hij een korte periode in Nederlands-Indië, was hij adjunct-directeur gemeentewerken in Arnhem en ontwierp hij bankgebouwen in dienst van de Nationale Bankvereniging.

Als zelfstandig architect ontwierp hij woningen in het Amsterdamse Betondorp, het toenmalige hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, het sanatorium Zonnegloren in Soestduinen. Hij ontwierp de watertorens van Soest, Stadskanaal, Oude-Pekela en van zijn woonplaats Bilthoven. Diverse van zijn watertorenontwerpen zijn gebaseerd op een werk uit 1912 van Michel de Klerk. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij als supervisor belast met de wederopbouw van de gebombardeerde Rotterdamse binnenstad. Naast een serie bankgebouwen ontwierp hij ook villa’s en landhuizen vooral in de provincie Utrecht. Voor de Willem Arntzstichting ontwierp hij in deze provincie meerdere gebouwen.

Mertens overleed in januari 1960 op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Loosdrecht. Zijn archief is ondergebracht in Het Nieuwe Instituut.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hermann_Friedrich_Mertens
2. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/MERJ/keywords/mertens
3. http://www.kunstbus.nl/architectuur/h.f.+mertens.html
4. http://www.aorta.nu/2010/09/passende-architectuur/

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.