Introductie

Valk was een voornamelijk in het zuiden werkzame architect, wiens vroege werk de invloed van de Amsterdamse School liet zien.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Hendrik Willem
Achternaam Valk
Geboortejaar 1886
Sterftejaar 1973
Geboorteplaats Elst
Kwalificaties Architect

Biografie

H.W. Valk was de zoon van Theodorus M.H. Valk en Christine M. Erdkamp. Van 1903 tot 1906 bezocht Valk de ambachtsschool in Nijmegen. Hierna ging hij in de leer bij de architecten Frank Ludewig in Nijmegen en Wolter te Riele in Deventer.

Valk ging in 1910 aan de slag bij het architectenbureau van Jos Cuypers in Amsterdam als tekenaar-opzichter en in die hoedanigheid werkte hij mee aan de bouw van de zuidvleugel van het Rijksmuseum. In deze periode volgde hij de avondschool aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst, waar hij les kreeg van Jos Cuypers en H.P. Berlage. Vanaf 1911 kreeg hij zijn eigen opdrachten en in 1915 richtte hij zijn eigen bureau op. In 1918 verplaatste hij zijn bureau van Blerick naar Den Bosch, waar hij een aantal volkshuisvestingsopdrachten kreeg. Hij bouwde onder andere in de nieuwe wijk Muntel. Aan het Emmaplein bouwde hij een aantal flats in de stijl van de Amsterdamse School waarbij vooral de baksteenpatronen opvallen.

Valk bouwde onder andere de Sint-Aloysiuskerk in Utrecht (1922) en de Sint-Janskerk in Waalwijk (1923), waarbij nog duidelijk Amsterdamse School elementen te ontdekken zijn, maar rond 1930 verdwenen de expressionistische invloeden uit zijn werk dat vanaf dan voornamelijk traditionalistisch van aard wordt.

In de jaren '30 werd Valk lid en later leider van Zwart Front, een fascistische organisatie. Hij was een enthousiast collaborateur in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog is Valk van 1948 tot 1958 nog werkzaam geweest als architect en in 1969 beëindigde hij officieel zijn carrière.

Over Valk verscheen in 2007 een biografie bij Uitgeverij Bonas van de hand van Jan van der Vaart. Deze is alleen nog tweedehands te krijgen.

Gebruikte bronnen

1. drs Jan M.M. van der Vaart, Hendrik Willem Valk (1886-1973): Moderne bouwtechniek - neoromantische esthetiek (BONAS 2007).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Willem_Valk
2. https://www.brabantserfgoed.nl/personen/v/valk-hw
3. http://www.bonas.nl/archiwijzer/bo_WInfo.php?Inr=1007.10000
4. http://www.bossche-encyclopedie.nl/personen/valk,%20hendrik%20willem.htm

Ingezonden door: João Vitalis

João Vitalis

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.