Introductie

Architect die voornamelijk in Bussum actief is geweest, maar ook in Weesp treffen we diverse ontwerpen van hem aan.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Gerrit Jan
Achternaam Vos
Geboortejaar 1863
Sterftejaar 1948
Geboorteplaats Naarden
Kwalificaties Architect, Docent

Biografie

Gerrit Jan Vos was een architect die voor de Tweede Wereldoorlog veel in zijn woonplaats Bussum heeft gebouwd. Dat gebeurde veelal in een eclectische stijl, waaronder Villa’s Amalia (rijksmonument #513248), Lianen en Frisia. Ook was hij verantwoordelijk voor de uitbreiding in 1905 van chocoladefabriek Bensdorp, het huidige café-restaurant Archibald op de hoek Brinklaan-Brediusweg uit 1907, en bioscoop Cinema Palace uit 1913. Ook ontwierp hij in 1937 de nieuwe doopkapel van de St. Vituskerk.

Vanaf de jaren twintig zien we in zijn ontwerpen invloeden van de Amsterdamse School. Hoewel bijna al deze ontwerpen relatief traditioneel van opzet waren, is deze invloed zichtbaar in de gevarieerde metselverbanden, toepassing van houten geveldelen, de roedenverdeling van de ramen, en andere subtiele versieringen. Een rij sociale huurwoningen met winkels en een vergaderzaal aan de oneven zijde van het Oosterpad in Bussum is een goed voorbeeld hiervan, net als de villa aan de Isaäc da Costalaan 25 uit 1929.

Ook in Weesp heeft Vos diverse projecten ter hand genomen, die we voornamelijk in het gebied net ten westen van de binnenstad van dit vestingstadje vinden: Buitenveer 9-19, Buitenveer 21, en Het Rode Dorp.

Van 1902 tot 1928 was Gerrit Jan tevens directeur van de Gemeentelijke Teekenschool te Bussum. Een van zijn leerlingen was Jan Rebel, die als architect eveneens z'n sporen in Bussum zou verdienen.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Jan_Vos

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.