Introductie

Nijhuis was een Groningse architect met een rijk oeuvre. De gebouwen die de invloed van de Amsterdamse school laten zien zijn gemaakt in samenwerking met Karel Reker, met wie hij vanaf 1923 een maatschap vormde.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Gerrit
Achternaam Nijhuis
Geboortejaar 1860
Sterftejaar 1940
Geboorteplaats Groningen
Kwalificaties Architect

Biografie

Architect Gerrit Nijhuis (Groningen, 26 mei 1860 - Renkum, 31 augustus 1940) was vooral werkzaam in de provincie Groningen. Zijn eerste opdracht als zelfstandige was in 1881. In de decennia die volgden liet hij zien zowel qua type gebouw, opdrachtgever, als bouwstijl van alle markten te zijn: zo hij (ver)bouwde onder meer winkels, woonhuizen, fabrieken en villa's.

'Mede dankzij zijn uitgebreide netwerk in kringen van handel en nijverheid is hij een veelgevraagd architect die in stilistisch opzicht aansluiting vindt bij de heersende architectuurstromingen. Nijhuis is geen voorloper of trendsetter, maar een trendvolger waarbij hij blijk geeft van grote stilistische souplesse.' Aldus Herman Waterbolk in het boek G. Nijhuis, Architect.

Nijhuis maakte onder meer het Jugendstil-ontwerp voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen - wellicht zijn bekendste ontwerp.

De ontwerpen die de invloed van de Amsterdamse School tonen zijn in samenwerking met Karel Reker gemaakt, die in de jaren 20 zorgt voor stilistisch andere bouwwerken dan de periode ervoor. De samenwerking tussen Gerrit Nijhuis en Karel Reker begon al in 1901 en werd in 1923 omgezet in maatschap Nijhuis & Reker, een vooruitstrevende zakelijke handelwijze voor die tijd. Hoewel Nijhuis formeel tot zijn dood in de maatschap bleef, had zijn rol vanaf 1923 vooral een adviserend karakter en was vanaf eind jaren twintig de samenwerking uitgespeeld. Karel zette alleen de maatschap Nijhuis & Reker voort, waarbij in 1962 zijn zoon Lammert Geerd tot de maatschap toetrad. Het bedrijf is in 1987 beƫindigd.

Nijhuis was als vrijmetselaar lid van de loge L'Union Provinciale, waarvoor hij samen met de Groninger architecten J.A. Mulock Houwer en N.W. Lit het Logegebouw der Vrijmetselaren aan de Turfsingel in Groningen ontwierp.

Gebruikte bronnen

1. Peter Suidman, Fred Kuiper & Herman Waterbolk, G. Nijhuis architect. Grondlegger van Nijhuis & Reker architecten te Groningen 1877-1987. Collage van een nalatenschap (Profiel Uitgeverij Bedum, 2014).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Nijhuis
2. https://nijhuisarchitect.nl/
3. https://proxy.archieven.nl/0/9717DC9E826E4714A4CD1D5DCC0DBE0E
4. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/141695/Gerrit-Nijhuis-verdient-de-aandacht-van-Groningers#

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.