Gegevens

Voorna(a)m(en) Gebr.
Achternaam de Boer
Geboortejaar
Sterftejaar
Geboorteplaats
Kwalificaties Aannemer, Architect

Biografie

Gebr. De Boer was een rond 1930 in Delfzijl gevestigd aannemersbedrijf dat verantwoordelijk was voor de bouw van menig pand in het uitbreidingsplan Delfzijl Oud-West. Niet alleen werden ontwerpen van andere architecten door dit bedrijf uitgevoerd, waaronder de Zeevaartschool naar ontwerp van J. Welleman, maar men ontwierp ook zelf een flink aantal woonhuizen. Tot de meest karakteristieke ontwerpen behoren Abel Tasmanplein 1 (Huize T-muts), Abel Tasmanplein 2, Rijksweg 1-3 en Rijksweg 5-7. Bij de uitvoering had men concurrentie van andere aannemersbedrijven in Delfzijl die in dezelfde trant werkten, zoals Gebr. Zwarts en Gebr. Van Eisden.

Ondanks de grote activiteit van Gebr. De Boer is het moeilijk om in openbare bronnen informatie te vinden over wie precies de eigenaren waren en waar het bedrijf was gevestigd. Ontwerptekeningen werden meestal getekend door Jan de Boer, vermoedelijk geboren te Farmsum in 1899. Eén van zijn broers was Jakob de Boer, geboren te Farmsum in 1900. Rond 1934 vestigt het bedrijf zich ook in Amersfoort en vanaf dat jaar zijn inschrijvingen op projecten in omgeving Amersfoort en oost Nederland te vinden. In 1936 werd Gebr. De Boer voortgezet “door den venn.: E. de Boer”. Bedoeld is vermoedelijk Eenje de Boer, geboren in Farmsum in 1890 en overleden te Delfzijl in 1961. In 1936 was sprake van het adres Buitensingel 22 te Delfzijl.

Gebruikte bronnen

1. Nieuwsblad van het Noorden, 1930-1936 (via Delpher).
2. De Nederlanden, 1 oktober 1934, (via Delpher).
3. Archief Delfzijl.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.