Introductie

Westerhout had een rijke carrière, maar is bij Amsterdamse Schoolliefhebbers vooral bekend van de schitterende Rijks HBS in Ter Apel.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Gart
Achternaam Westerhout
Geboortejaar 1893
Sterftejaar 1975
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

Gart Westerhout, ook wel aangeduid als Gerrit Westerhout, was zoon van een bouwvakker met een stukadoorsbedrijf. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de bouwwereld. Samen met Gerrit Rietveld volgde hij tekenlessen bij Kunstliefde en vervolgens deed hij de tekenopleiding aan de Rijksnormaalschool in Amsterdam. Na een drietal jaar docentschap aan de derde ambachtsschool aan het Timorplein in Amsterdam werd Westerhout van 1915 tot 1918 aangesteld als tekenaar bij de bouw van de Leidse Universiteitsbibliotheek. In 1918 kwam hij als bouwkundige in dienst bij de Rijksgebouwendienst bij Johannes Vrijman, Hoofd van het bureau voor de Gebouwen van Onderwijs. Na een jaar solliciteerde hij naar een baan in Batavia bij het architectenbureau Eduard Cuypers waar hij zo’n anderhalf jaar verbleef.

In de jaren twintig keerde Westerhout terug uit Batavia en kwam wederom in dienst bij de Rijksgebouwendienst. Hier leerde hij onder meer Hayo Hoekstra kennen die vanaf 1924 als hoofdarchitect werkzaam was bij de Rijksgebouwendienst en die later vooral bekend werd door zijn vooroorlogse ontwerp voor het monumentale belastinggebouw in Rotterdam (1939-1946). Westerhout werkte bij het bureau voor de Onderwijsgebouwen en was verantwoordelijk voor kleinere bouwactiviteiten voor de Technische Hogeschool in Delft. Ook bouwde hij een aantal interessante scholen zoals de H.B.S. in Ter Apel en de H.B.S. in Almelo.

In 1930 vestigde Westerhout zich als particulier architect in Den Haag. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij weer in dienst bij de overheid; bij de Gemeente Den Haag op de afdeling stadsontwikkeling en volkshuisvesting. In 1949 werd hij er hoofdarchitect/afdelingschef van de gemeentelijke woningdienst. In deze periode realiseerde Westerhout verschillende woningbouwcomplexen in Den Haag waaronder een flatgebouw voor ongehuwde dames in samenwerking met het architectenduo Pot en Pot-Keegstra.

In 1951 nam de carrière van Westerhout een nieuwe wending. Nadat hij op eigen verzoek eervol was ontslagen, richtte hij in Den Haag samen met H. Hoekstra een maatschap op: het Ingenieurs- en Architecten bureau Hoekstra & Westerhout. Hoekstra was inmiddels pensioengerechtigd en niet meer werkzaam bij de Rijksgebouwendienst. In de jaren twintig was hij al betrokken geraakt bij de uitbreidingen voor het Academisch Ziekenhuis in Groningen waar hij toen een ontwerp voor de inrichting van het nieuwe ziekenhuisterrein maakte. In de jaren vijftig werden Hoekstra en zijn compagnon Westerhout opnieuw benaderd voor een structuurplan voor het ziekenhuis voor de eerstvolgende 20-25 jaar. Daarna volgden meer ziekenhuizen zoals het nieuwe ziekenhuis in Schiedam en ziekenhuisprojecten in Delft, Delfzijl en Den Helder. Eind jaren vijftig, nadat Hoekstra zich had teruggetrokken, zette Westerhout de samenwerking voort met E. Smid en H.J. Cramer. Het bureau werd omgedoopt in Bureau Westerhout, Smid en Cramer. Westerhout overleed op 19 november 1975. Deze datum is afkomstig uit het in memoriam in het architectuurtijdschrift BOUW, waarvan Westerhout voorzitter van de redactiecommissie voor architectuur was en wordt bevestigd door een rouwadvertentie in NRC Handelsblad van 20 november 1975. Het Nieuwe Instituut en meerdere andere bronnen noemen ten onrechte de datum 18 november 1976.

R. Romke de Vries noemde Westerhout in zijn in memoriam in BOUW "een uitzonderlijk man, van heldere geest, van wijsheid en tintelende spot en met het vermogen, lang te luisteren. Maar tenslotte konden dan zijn plotselinge snedige opmerkingen, meestal afwijkend maar altijd verrassend, de doodgelopen discussie weer verfrist op gang brengen, zowel in de redactievergadering als in vele andere bijeenkomsten waar we hem mochten meemaken, op onderwijs- of welstandsgebied of bij A et A in Doom in de oorlog. Dikwijls was zijn visie doorslaggevend."

Gebruikte bronnen

1. R. Romke de Vries, 'In memoriam Gart Westerhout'. In: architectuurtijdschrift BOUW, 17 januari 1976.
2. Henk Dekker, 'Een ode aan de baksteen: het nieuwe schoolgebouw'. In: Jubileumboek RSG Ter Apel, blz 45-51 (2011).

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/771fc172-3aa8-5b77-82ed-9da2faf06059
2. http://www.oudterapel.nl/onderwijs/jubileumboekRSGRHBS2011/h5%20web.pdf

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.