Introductie

Roobol, bekend van schoolontwerpen. Medewerker van Berlage, Publieke Werken, Warners (?). Vanaf 1926 zelfstandig architect en gemeenteraadslid vanaf 1935.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Gustaaf Adolf
Achternaam Roobol
Geboortejaar 1899
Sterftejaar 1981
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

Gustaaf Adolf Roobol was na zijn studie vijf jaar werkzaam als tekenaar op het buro van Berlage. Daarna trad hij in dienst van Publieke Werken in Amsterdam, op het buro van de stadsarchitect Hulshoff. Volgens Maristella Casciato zou hij ook het buro van Warners hebben geleid. In 1926 vestigde hij zich als zelfstandig architect. In 1935 werd hij lid van de gemeenteraad voor de Christelijk Democratische Unie. Hij was mede-oprichter en bestuurder van de Amsterdamsche Vereeniging van Hervormden. Hij bouwde in de loop van de tijd verschillende scholen, onder meer in de Floris Versterstraat en de Geulstraat in Amsterdam. Ook ontwierp hij verschillende winkels en cafe's, onder meer in de Leidsestraat (Café Bordelaise), de Valeriusstraat (Juwelier Speyer interieur) en aan de Overtoom (herenmodezaak). Er staat een pand van hem aan het Hekelveld in Amsterdam.

Gebruikte bronnen

1. Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden (Amsterdam, 1938) [zoals opgenomen in http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/persoonlijkheden].
2. Maristella Casciato, The Amsterdam School.

Links

1. https://www.geheugenvannederland.nl

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.