Introductie

In Tilburg en omgeving werkzame architect.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Franciscus Cornelis
Achternaam de Beer
Geboortejaar 1873
Sterftejaar 1960
Geboorteplaats Tilburg
Kwalificaties Architect

Biografie

Franciscus (Frans) Cornelis de Beer (Tilburg 1873 – Tilburg 1960) was een van de meest productieve architecten van zijn tijd. Hij ontwierp talloze textielfabrieken, bedrijfspanden, fabrikantenvilla’s, scholen, winkels en herenhuizen. Daarbij had hij oog voor eigentijdse stromingen zoals de nieuwe zakelijkheid en de Amsterdamse School. In 1900 tekende hij zijn eerste grote opdracht, de Sint Antoniusschool in de Hasseltstraat. Ook heeft hij woningen gebouwd waaronder aan het Wilhelminapark en in de Goirkestraat, die doen denken aan werk van tijdgenoten zoals Jos Donders en Jan van der Valk, in de 19e eeuwse architectuur met neogotische invloeden.

1914 werd zijn ontwerp voor het zusterklooster van de Dochters van O.L. Vrouw van het Heilig Hart (gutjesnonnen) gerealiseerd. In 1928 had hij een primeur met een winkelhuis voor Jos W. Simons op Goirkestraat 180, het eerste Tilburgse gebouw dat met de bocht van de straat mee werd gebouwd. In 1929 ontwierp hij de Hogere Textielschool (textielscholen) aan de Lange Schijfstraat (Noordhoekring). In 1934 werd naar zijn ontwerp een winkelhuis op Willem II-straat 6-a gebouwd. Dit pand wordt gezien als de meest stijlvolle uiting van de Amsterdamse School in Tilburg. De meest beeldbepalende creatie van De Beer is het halfronde winkelhuis op Heuvelstraat 126 (1932).

Links

1. http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/Frans_de_Beer
2. http://www.kareldebeer.nl/page3.php?post=3

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.