terug naar de zoekresultaten

Introductie

Ferdinand (Ferd) B. Jantzen ontwierp en restaureerde vanaf 1922 als zelfstandig architect diverse kerken voor kerkgemeentes in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Jantzen was de zoon van een opzichter bij één van de diakonale stichtingen in Amsterdam en bij het ontwerpen van kerken maakte de architect veelvuldig gebruik van bijbelse symboliek. Na vooropleidingen bij Concordia Inter Nos, de Teekenschool voor Kunstambachten, de Hendrick de Keyserschool studeerde hij af aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam onder toeziend oog van Jan Gratama.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Ferdinand Bernardus
Achternaam Jantzen
Geboortejaar 1895
Sterftejaar 1987
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect, Tijdschriftauteur of -redacteur

Biografie

Architect Ferdinand B. Jantzen volgde de in zijn tijd gebruikelijke combinatie van een opleiding aan de ambachtsschool met praktijkwerk op architectenbureaus. Na de ambachtsschool volgde hij het avondonderwijs aan de in 1908 door W. Kromhout en A. J. Derkinderen opgerichte opleiding Voortgezet en Hooger Bouwkunst Onderricht van het Genootschap Architectura et Amicitia. Daar studeerde hij af bij Jan Gratama. Jantzen werkte op de bureaus van C.B. Posthumus Meijes, Ed. Cuypers, H.A.J. en J. Baanders, en dat van A.D.N. van Gendt. In 1920 vestigde hij zich als zelfstandig architect. Van 1919 tot 1932 was hij als architect lid van het genootschap “Architectura et Amicitia”.

Jantzen ontwierp het kerkelijk dienstgebouw Pniël aan de Marnixstraat 81-83 (1922), en woningen en winkels op de hoek Amstelveenseweg-Kalfjeslaan (1930). Hij ontwierp meerdere kerken, waaronder in Amsterdam de kerk 'Westerwijk' met bovenliggende woningen aan de Admiraal de Ruyterweg (1926), de Jeruzalemkerk aan het Jan Mayenplein (1929), de Maarten Lutherkerk in de Dintelstraat en de Augustanakerk (1957).

Buiten Amsterdam ontwierp hij onder andere in Bussum de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan (1937), in IJmuiden de Hervormde Goede Herderkerk aan de Velserduinweg (1934), in Oegstgeest de Hervormde Pauluskerk (1932), en in Marknesse de Hervormde kerk (1946). Als restauratiearchitect was Jantzen verantwoordelijk voor de herbouw van de door brand verwoeste kerk van Loenen (1948-1949). Ook herstelde hij in 1948 de door oorlogsschade getroffen kerken van Heusden en Vlijmen. In Amsterdam verzorgde hij in de oorlogsjaren een opmeting van de Westerkerk met het oog op een restauratie die pas veel later zou worden gerealiseerd.

Zijn oeuvre van vóór 1940 wordt gekenmerkt door een persoonlijke interpretatie van het idioom van de Amsterdamse School, geïnspireerd op het expressionistisch kubisme van Frank Lloyd Wright. In de wederopbouwperiode werd zijn vormgeving sober en meer functioneel bepaald.

(Bron: Guido Hoogewoud, 'Maarten Lutherkerk te Amsterdam Gemeentelijk Monument', in: Het Cuypersbulletin Jaargang 21 Nummer 2, 2016.)

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/JANT/keywords/jantzen
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Jantzen
3. http://www.archimon.nl/architects/fbjantzen.html
4. http://cuypersgenootschap.nl/documenten/2016_2.pdf

Reacties

geplaatst door Fer-Jan de Vries op 1 juli 2016 om 18:14:

Ferdinand (Fred) B. Jantzen

moet zijn

Ferdinand (Ferd) B. Jantzen

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 2 juli 2016 om 07:14:

Bedankt! Het is aangepast.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.