Introductie

Een gebouw is maar korte tijd nieuw, aldus een van Warners’ levenslessen, en gedurende veel langere tijd oud. Zorg daarom voor materialen die mooier worden als ze verouderen, zoals graniet, tufsteen, brons en teakhout. Hij droeg altijd een speciaal mes bij zich om, waar hij ook was, de kwaliteit van houtwerk te beproeven.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Philip Anne
Achternaam Warners
Geboortejaar 1888
Sterftejaar 1952
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect, Meubelontwerper

Biografie

In het begin van de twintigste eeuw werden in grote Europese steden als Parijs, Wenen en Berlijn al appartementencomplexen gebouwd. In Nederland hield men nog vast aan het traditionele woningtype: souterrain, bel-étage en een bovenhuis. Warners brak met dat type, door in 1914 aan de De Lairessestraat te Amsterdam Oud-Zuid Huize Loma te bouwen. In de woningen in dit complex liggen alle kamers, inclusief die voor het personeel, op één verdieping. Warners noemde dit type woning een etagehuis, wat men tegenwoordig een flatgebouw of appartementencomplex zou kunnen noemen.

De bouw van etagehuizen was moeilijk te financieren, omdat bijna niemand het aandurfde om geld in een dergelijk project te steken. Daarom richtte Warners samen met zijn schoonvader, de bekende uitgever Allert de Lange en David Voûte de N.V. Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Etagewoningen (A.M.E.E.) op. De aandeelhouders van een project kregen het recht om een appartement te bewonen. Verkoop van appartementen was uitgesloten, omdat men horizontaal eigendom nog niet kende.

Andere etagewoningen die Warners bouwde zijn: Zonnehoek (1916), Zuidwyk (1919), Steenhoek (1919) en Westhove (1921).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Philip_Anne_Warners
2. http://www.bonas.nl/tud/sites/FA_Warners/fawarners.swf
3. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/412-architect-philip-warners-1888-1952

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 17 juli 2016 om 19:19:

Uitgeverij Architectura & Natura in Amsterdam heeft een uitgave over Warners in voorbereiding van de hand van Annet Pasveer en Arjan Bronkhorst. Op de website is te lezen: "Eerste boek over de Amsterdamse architect Philip (F.A.) Warners die in het interbellum een pioniersrol vervulde bij de introductie van het luxe appartementencomplex in Amsterdam. De rijk gedetailleerde interieurs van een aantal van deze gebouwen Westhove, Loma, De Steenhoek en Oldenhoeck zijn gefotografeerd door Arjan Bronkhorst. Dit materiaal, met originele tekeningen en plattegronden levert een nieuwe kijk op de periode van de Amsterdamse School. Warners maakte in samenwerking met bekende beeldhouwers en meubelmakers ontwerpen voor alle details denkbaar, van lampen, stoelen en klokken tot liften en trappenhuizen." Zie www.architectura.nl/9789461400536

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.