Gegevens

Voorna(a)m(en) Frederik Johannes
Achternaam de Gauw
Geboortejaar 1899
Sterftejaar 1961
Geboorteplaats Hilversum
Kwalificaties Architect, Bouwkundige

Biografie

Frederik Johannes werd geboren in het gezin van timmerman Henricus Petrus de Gauw en zijn echtgenote Johanna Jungman. Frederik was het tweede kind, zijn oudere broer Johannes Frederik werd geboren in 1897.

Op 17 maart 1917 werd hij aangesteld als aankomend tekenaar bij Publieke Werken in Hilversum. Daar heeft hij kennelijk de aandacht getrokken van Nic. Andriessen, de zoon van stadsarchitect P. Andriessen. Nic. Andriessen tekende een klein wijkje in Boekelo, bestaande uit 6 dubbele huizen.

Dit wijkje, in de volksmond bekend onder de naam de 12 Apostelen, is gebouwd in de jaren 1922 en 1923. Fred de Gauw was in die tijd de opzichter van het project. Hij woonde samen met zijn vrouw in een keet naast het bouwproject aan de Beckumsestraat. Daar is op 22 oktober 1922 zijn eerste kind, dochter Johanna Maria, geboren. Nadat het project was opgeleverd, vertrok De Gauw met vrouw en kind naar Amsterdam. Een monumentaal winkelpand in Naarden in Amsterdamse Schoolstijl en een dito gevel in Zwolle zijn de bekendste objecten die hij heeft ontworpen. Frederik Johannes de Gauw overleed in Amsterdam.

Gebruikte bronnen

1. Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten
2. Burgerlijke Stand gemeente Hilversum

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.