Introductie

Een van de Groninger architecten die in die provincie de Amsterdamse School op de kaart hebben gezet. Amsterdamse architecten gebruikten graag Groninger steen. Wat zou de verbinding zijn geweest?

Gegevens

Voorna(a)m(en) Evert
Achternaam van Linge
Geboortejaar 1895
Sterftejaar 1964
Geboorteplaats Veendam
Kwalificaties Architect

Biografie

Evert van Linge (Veendam, 19 november 1895 - Groningen, 6 december 1964) was een Nederlandse architect, die geldt als een belangrijke Groninger vertegenwoordiger van de Amsterdamse School. Daarnaast experimenteert Van Linge ook met andere stijlvormen, zoals De Stijl en het Nieuwe Bouwen. Van Linge was tevens voetballer op nationaal en internationaal niveau. Sinds 1914 speelt Van Linge regelmatig in het succesvolle eerste elftal van de Groninger voetbalvereniging “Be Quick”. Hij wordt aanvoerder van de club en maakt deel uit van het Nederlands elftal. Zijn band met “Be Quick” leidt in 1920 tot een van zijn eerste opdrachten; de bouw van een nieuw stadion te Haren.

Na in Veendam de HBS te hebben voltooid, volgde Van Linge in 1915/1916 aan de Academie Minerva in Groningen een opleiding tot bouwkundig tekenaar. Hij vertrok daarna naar Amsterdam, waar hij in 1916/1917 tot architect werd opgeleid aan de afdeling Voortgezet en Hooger Bouwkundig Onderricht van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (de latere Academie van Bouwkunst). Tot 1920 was hij werkzaam bij het Amsterdamse architectenbureau van Herman en Jan Baanders. In dat jaar keerde hij naar Groningen terug en begon daar een eigen bureau.

In 1922 wordt Van Linge lid van de Groninger Kunstkring “De Ploeg”. Zijn vroege werk, dat te zien is op tentoonstellingen van De Ploeg in 1923 en 1924, is voornamelijk sterk geïnspireerd door de Amsterdamse School. Zijn prijsvraagontwerp voor een Volkenbondspaleis te Genève uit 1927 wordt veelal gezien als het hoogtepunt in het werk van Van Linge. Dit functionalistisch getinte ontwerp is beloond met een eervolle vermelding tweede klasse, een niet geringe prestatie in een veld van internationale deelnemers.

In 1935 gaat Van Linge een samenwerkingsverband aan met de Delftse ir. G. Bosma. Deze samenwerking duurt officieel tot 1946, maar ook daarna werken ze veelvuldig samen. Zij nemen actief deel aan de wederopbouw van Groningen. Verscheidene panden worden herbouwd, waaronder hotel “Baulig”(1944), de Groninger Kook- en Huishoudschool (vanaf 1949) en een asbestfabriek (1949). Aan een aantal ontwerpen werkt ook de architect J.B. Bakema mee, die vanaf 1944, na uit Duitse gevangenschap te zijn ontsnapt, enige tijd bij Van Linge is ondergedoken. Behalve met de herbouw van panden, houden Van Linge en Bosma zich intensief bezig met verscheidene toepassingen van systeembouw. Zij ontwikkelen in 1946 de zogenaamde 'kunstharswoning', waarvan er verscheidene worden neergezet in Haren en Veendam. Ook ontwerpen zij vanaf 1947 een groot aantal duplex-woningen voor de stichting “Pelita”, die is opgericht om oud-Indiëgangers op te vangen en indien nodig te huisvesten. Dergelijke woningen worden onder andere gebouwd in Groningen, Leeuwarden, Santpoort en Zeist. In januari 1954 komt Everts zoon, ir. Arent E. van Linge, bij het bureau te werken. Het bureau verhuist in 1960 naar Haren. Na de dood van Evert van Linge in 1964 wordt het bureau voortgezet onder de naam “Van Linge en Kleinjan bv".

Het archief van Evert van Linge is in verschillende delen in de periode 1993-1997 door het NAi (thans Het Nieuwe Instituut) verworven. Het archief bevat naast tekeningen, ook uitgebreide documentatie, correspondentie, nota's, offertes, etc.

In 1993 verscheen een biografie over Van Linge van de hand van C. Ligtenberg.

Gebruikte bronnen

1. C. Ligtenberg, Evert van Linge. Architect (Groningen 1993).
2. W.R.H. Koops en A. van Linge, Het Be Quick-stadion en zijn architect Evert van Linge (Harener Miniatuurtjes nr 2, Haren 2005).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Evert_van_Linge
2. http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=144620
3. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/images/archives/pdf/LING.ead.pdf

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.