Introductie

Evert Rozema ontwierp in een periode van zeven jaar meer dan 180 bouwwerken. Het grootste deel van zijn oeuvre omvat villa’s, middenstandswoningen en boerderijen, veelal in een zakelijke variant van de Amsterdamse School.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Evert
Achternaam Rozema
Geboortejaar 1892
Sterftejaar 1964
Geboorteplaats Loppersum
Kwalificaties Architect

Biografie

Evert Rozema was architect en waterbouwkundige, geboren in het Groningse Loppersum. Zijn grootvader was een grote 'timmerbaas' en bouwde veel boerderijen. Zijn vader was onder behalve aannemer ook opzichter bij het waterschap Fivelingo in Delfzijl. Rozema volgde van 1909-1914 tekenlessen bij de Groninger architect Lucas Drewes, die hem opleidde voor het examen van bouwkundig opzichter. In 1914 werkte hij korte tijd bij architect Van der Bos in Haarlem, maar moest onverhoopt naar het noorden terugkeren om zijn vader te vervangen als opzichter bij het waterschap.

Rozema vertrok in 1919 naar voormalig Nederlands-Indië waar hij eerst werkte als opzichter/tekenaar bij N.V. Oliefabrieken J. van Dongen in Blitar (Oost Java) en later in 1920 bij het architectenbureau van J.J. Job en H. Th. Sprey in Surabaya. Rozema ontwierp er o.m. een villa voor de hoofdagent van de Javasche Bank aan het Darmoplein (1921), een landhuis voor de heer W. van Laer (1921) en een kantoor annex beursgebouw voor de Internationale Crediet- en Handelsvereeniging (1922).

In 1922 keerde Evert Rozema met gezin terug naar Nederland. Na een korte uitstap bij het gerenommeerde architectenbureau van Eduard Cuypers in Amsterdam, vestigde hij zich in 1923 als zelfstandig architect in Appingedam. In een periode van zeven jaar ontwierp Rozema meer dan 180 bouwwerken. Het grootste deel van zijn oeuvre omvat villa’s, middenstandswoningen en boerderijen, veelal in een zakelijke variant van de Amsterdamse School. Ook ontwierp hij fabrieken, waaronder de zuivelfabrieken in Farmsum (1925) en Noordbroek (1926) en enkele kerken: de Vrijzinnig Hervormde kerk in Delfzijl (1926), de Hervormde Kerk in Tjuchem (1928) en de Doopsgezinde kerk in Zeerijp (1928).

In 1930 werd Evert Rozema aangesteld als gemeentearchitect van Appingedam. In die functie ontwierp hij onder meer het uitbreidingsplan van Appingedam, 29 woningen voor woningstichting Patrimonium (1939) en de verbouw van het Rijkskantoor. Tussen 1933 en 1935 kwam zijn wellicht mooiste bouwwerk tot stand: een villa met rieten dak in opdracht van D. van der Ploeg, directeur van de Groninger Autobus Dienst Onderneming GADO. Deze villa staat aan de Noordersingel in Hoogezand-Sappemeer. Na de Tweede Wereldoorlog hervatte Evert Rozema zijn particuliere werk en voerde tot in de jaren zestig een drukke praktijk met veel en vaak grootschalige opdrachten, zoals de uitbreiding van het complex Groot Bronswijk in Wagenborgen.

Rozema was in zijn vrije tijd een niet onverdienstelijk schilder. Hij nam in de jaren dertig deel aan de modeltekenavonden van De Ploeg bij Johan Dijkstra.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2007). In dit boekje staat ook een foto van Rozema.
2. Hans A. Spa, "De Amsterdamse School in Hoogezand-Sappemeer". In: Jubileumuitgave Pluustergoud 1992-2002 (Historische Vereniging Hoogezand, 2002).

Links

1. http://www.staatineemsdelta.nl/persoon/789/evert-rozema

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad en in het boek Publieke Werken - Hoeksteen van de Amsterdamse School.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.