Introductie

Ernst Roest was een (streng protestantse) Amsterdamse architect en is onbekend gebleven. Hij volgde in Amsterdam de Ambachtsschool, waarna hij werkzaam was bij H.P. Berlage en W. Kromhout. In 1898 vestigde hij zich als zelfstandig architect.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Ernst Adolph Christiaan
Achternaam Roest
Geboortejaar 1875
Sterftejaar 1952
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

Ernst Adolph Christiaan Roest werd geboren in 1875 als zoon van een commissionair in effecten. Hij volgde de lagere ambachtsschool en was vervolgens in de bouw werkzaam. Hij werd verder opgeleid bij de architecten H.P. Berlage en W. Kromhout en werkte zich op tot opzichter-tekenaar. In 1898 vestigde Roest zich als zelfstandig architect in Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als architect werkte hij enige jaren als leraar aan de avondtekenschool ‘Patrimonium’. Voor de gereformeerde gemeente bekleedde Roest diverse functies. Zo was hij secretaris van de ‘Vereeniging van Gereformeerde Scholen te Amsterdam’ en van de ‘Christelijke Schoolvereeniging te Amsterdam-Zuid’ en bestuurslid van de ‘School met den Bijbel te Sloten en Overtoom’. In opdracht van deze verenigingen heeft hij diverse scholen ontworpen, onder andere de twee Christelijke Hoogere Burgerscholen in zijn woonplaats, die stonden in de Moreelsestraat (1912, het huidige Sweelinck College) en op het Adema van Scheltemaplein (1930). Een bekend bouwwerk van hem is de Parkkerk bij het Vondelpark in Amsterdam. Roest heeft behalve de Parkkerk nog een gereformeerd bedehuis gebouwd: de Bethelkerk aan de Vasco da Gamastraat, die in 1929 in gebruik werd genomen.

Verder bouwde Roest villa’s, herenhuizen en arbeiderswoningen en ook utiliteitsgebouwen als fabrieken en garages. Hij heeft veel gewerkt in zijn eigen omgeving, het geannexeerde deel van Nieuwer-Amstel, maar ook bijvoorbeeld in de Vrolikstraat in Amsterdam oost. Het aantal door hem tussen 1901 en 1918 ontworpen huizen in bijvoorbeeld de Van Eeghenstraat, de Van Baerlestraat, de Nicolaas Maesstraat, de Frans van Mierisstraat, de Jacob Obrechtstraat, de Zeilstraat, de Amstelveenseweg, Prins Hendriklaan, Sophialaan, Johannes Vermeerstraat, De Lairessestraat en Oranje Nassaulaan is indrukwekkend. Een volledige lijst staat afgedrukt in de Nieuwsbrief van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Amsterdam.

Ook in het zuidelijke gedeelte van het geannexeerde gebied van Nieuwer-Amstel, dat volgens het Plan Zuid van Berlage werd bebouwd, heeft Roest - en dat is voor deze site interessant- in verstrakte Amsterdamse School of aanverwante stijl een aantal wooncomplexen ontworpen, te weten: het blok Olympiaweg / Stadionweg/ Amstelveenseweg/ Olympiakade/ Turnerstraat/ Sportstraat (met T. Kuypers en A.W. Ingwersen, 1923), Jan van Goyenkade 5-14 (1922), Cornelis Krusemanstraat 48-66/Des Presstraat 6-10 (1923), Okeghemstraat 28-38/Pieter Lastmankade 29 (1925) en Agamemnonstraat 1-3/Stadionweg 161-179/Achillesstraat 64-98 (1931). Eén van zijn bekendste werken is het hoefijzervormige woonblok achter het Concertgebouw, dat hij in 1926 ontwierp. Ten slotte zijn van zijn scholen nog te noemen de Elout van Soeterwoudeschool aan de Speerstraat (1921) en de Julianaschool aan de Willem Leevendstraat (1924), thans moskee.

Gebruikte bronnen

1. Nieuwsbrief nr. 64, januari 2007. Een speciale uitgave van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Amsterdam ter gelegenheid van de restauratie en verbouwing van de Parkkerk in de Gerard Brandtstraat te Amsterdam,

Links

1. http://www.iisg.nl/ondernemers/pdf/pers-1241-02.pdf
2. http://www.iamsterdam.com/nl/amsterdam-qr/oud-west/parkkerk
3. http://www.burovanstigt.nl/product/sweelinck-college/
4. http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/weergave/detail/q/id/ade384be-d0b4-102d-bcf8-003048976d84
5. http://www.stadsherstel.nl/ul/cms/fck-uploaded/NB642.pdf

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.