Introductie

De woningen aan de Parklaan in Den Bosch zijn zijn eerste werk in de stijl van de Amsterdamse School. Hoewel hij ze als een jeugdzonde beschouwde, tonen andere ontwerpen van hem zeker ook Amsterdamse Schoolinvloeden.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jean Gérard Edmond Hubert
Achternaam Nijsten
Geboortejaar 1902
Sterftejaar 1985
Geboorteplaats Maastricht
Kwalificaties Architect

Biografie

Geboren 19 Oktober 1902 te Maastricht. Ouders: Willem Hubert Nijsten, inspecteur voor lichamelijke oefening, en Wilhelmina Catharina Hubertina Lemmens. Hij bezocht de H.B.S. en het gymnasium; vervolgens bekwaamde hij zich door middel van privaatlessen in de architectuur. Nadat hij op verschillende architectenbureaus en op een makelaarskantoor werkzaam was geweest, volgde hij de cursus voor H.B.O., waarvan hij in 1930 het diploma, met onderscheiding, behaalde. Inmiddels was hij te 's-Hertogenbosch en Amsterdam reeds werkzaam als architect, om zich in 1933 definitief als zodanig in eerstgenoemde stad te vestigen.

Nijsten bouwde, behalve talrijke villa's, landhuizen, kantoorgebouwen en woningcomplexen, het Groot-Seminarie te Haren, de Huishoud- en Industrieschool te Waalwijk en een raadhuis. Hij was tevens werkzaam als binnenhuisarchitect.

Hij was lid van de A.K.K. V. en van den „Studiekring" 's-Hertogenbosch. In vakbladen verschenen vele artikelen van zijn hand over binnenhuiskunst. Hij was een liefhebber van muziek, tekenen en schilderen, tennissen was zijn meest geliefde sport.

De woningen aan de Parklaan in Den Bosch zijn z'n eerste, en wellicht ook zijn laatste, puur in de stijl van de Amsterdamse School. Hij beschouwde ze later als een jeugdzonde.

Links

1. http://www.heumeninbeeld.nl/fotoalbum/Kerken%20in%20Heumen/index.php?slideshow=1&showimage=051.jpg&screenwidth=1366
2. http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/Edmund_Nijsten
3. http://www.bossche-encyclopedie.nl/panden/parklaan%204-1.htm?p1=../panden/_rijksmonumenten.htm?title=Rijksmonumenten&t1=Rijksmonumenten&title=Parklaan%201-4
4. www.iisg.nl/ondernemers/pdf/pers-1731-02.pdf

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.