Introductie

Eduard Cuypers was de neef van de beroemde architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station ontwerp. Op Platform Wendingen komt de naam van Eduard echter veel vaker voor: bij zijn bureau leerden Michel de Klerk, Joan van der Meij, Piet Kramer en Berend Boeyinga het vak. Het bureau van Cuypers bestaat nog altijd, zij het onder een andere naam: a/d amstel architecten. Remco van Blokland, die namens dit bureau het archief van Cuypers beheert, schreef een korte biografie van Ed. Cuypers voor Platform Wendingen

Gegevens

Voorna(a)m(en) Eduard Gerard Hendrik Hubert
Achternaam Cuypers
Geboortejaar 1859
Sterftejaar 1927
Geboorteplaats Roermond
Kwalificaties Architect, Meubelontwerper, Ontwerper

Biografie

Ed. Cuypers werd geboren in Roermond in 1859. Zijn oom was P.J.H. Cuypers, een van de meest invloedrijke architecten van de 19e eeuw in Nederland. De vader van Eduard, Henri, was als decoratieschilder werkzaam op het kunstnijverheidsatelier in Roermond en toen in 1876 de bouw van het Rijksmuseum begon, verhuisde de hele familie naar Amsterdam.

Op de bouwplaats van het Rijksmuseum kreeg Eduard de mogelijkheid een bouwkundige opleiding te volgen.

Omstreeks 1881 heeft Ed. Cuypers het bureau van zijn oom vaarwel gezegd en is hij zelfstandig gaan werken. Al spoedig had hij een bloeiend architectenbureau dat hij tot aan zijn dood in 1927 geleid heeft. Sinds 1899 was het gevestigd in een door hemzelf ontworpen pand in eclectische stijl aan de Jan Luykenstraat naast het Rijksmuseum.

Vele tientallen bouwkundigen hebben hier hun opleiding ontvangen, zij konden putten uit een rijk voorziene bibliotheek en Cuypers liet hen grote vrijheid bij het maken van ontwerpen, wat de grote variatie in 'zijn' oeuvre voor een deel verklaart.

Soms werden schetsen in boetseerklei uitgevoerd. Hierin ligt de kiem van de vaak plastische vormen van de 'Amsterdamse School', waarvan een aantal architecten, zoals Michel de Klerk, Piet Kramer en Joan van der Meij bij Ed. Cuypers vandaan kwamen. Je kan gerust stellen dat het bureau van Ed. Cuypers de bakermat van de Amsterdamse School is.

Het bureau van Ed. Cuypers heeft enige honderden ontwerpen gemaakt voor onder meer kantoren, winkelpanden, wooncomplexen, kapitale villa’s, kerken, scholen, sanatoria en ziekenhuizen, verspreid over een groot deel van Nederland.

Veel daarvan heeft Cuypers in zijn tijdschrift 'Het Huis Oud & Nieuw' gepubliceerd. Dit fraai verzorgde periodiek werd opgericht in 1903. Behalve aan zijn eigen werk, werd hierin ook veel aandacht besteed aan oude bouwkunst en kunstnijverheid.

Vanaf 1909 had Ed. Cuypers ook een bureau in Nederlands-Indië, dat zich vooral toelegde op de bouw van bedrijfspanden en dat tot 1954 heeft bestaan.

Cuypers’ kapitaalkrachtige klantenkring liet vaak huizen door hem ontwerpen én inrichten. In navolging van zijn oom stichtte Eduard omstreeks 1900 een eigen kunstnijverheidsatelier, Het Huis, om de eigen kunstnijverheidsontwerpen ook in eigen beheer uit te kunnen voeren, eerst in de Jan Luykenstraat, maar al spoedig in het atelier in de Kerkstraat in Amsterdam en bij meubelfabriek Eckart in Rotterdam.

Vrijwel alles kon op bestelling geleverd worden: van meubelen en theepotten tot lampen, glasserviezen, automobielcarrosseriën en dameskleding! Slechts enkele zaken werden uitbesteed, het meeste werd in eigen beheer gemaakt.

Momenteel, na vele decennia van naams- en directiewisselingen, bestaat het bureau nog altijd, nu als één van de oudste bureaus van Nederland, a/d amstel Architecten en is nog altijd gevestigd in Amsterdam, aan de Keizersgracht.

Gebruikte bronnen

1. Archief a/d amstel architecten (voorheen Architectenbureau Ed. Cuypers);
2. Bert Gerlagh

Ingezonden door: Remco van Blokland

Remco van Blokland Ik werk sinds 1989 als all-round bouwkundige, momenteel als pr functionaris, historicus, fotograaf en 3D visualisator bij a/d amstel architecten op de Keizersgracht. Dit bureau is een voortzetting van het bureau dat Ed. Cuypers in 1881 opgericht heeft! Hoewel door de opeenvolgende generaties versnipperd, beheer ik een klein deel van het oorspronkelijke archief en de werken van het bureau. Samen met archivaris/historicus Bert Gerlagh bewaak en onderzoek ik het erfgoed van Cuypers, het bureau waar Michel de Klerk, Piet Kramer en Joan van der Meij haar leerschool hebben mogen ontvangen. Zelf woon ik in een van de Olympiablokken van Jan Gratama.

Reacties

geplaatst door Cilly Jansen op 3 juli 2015 om 15:08:

Ad Grimmon werkte begin 20e eeuw ook bij Ed. Cuypers, zie www.adgrimmon.nl

geplaatst door Cilly Jansen op 3 juli 2015 om 15:10:

.. Met zijn tweelingbroer Piet Grimmon. Allebei tekenaar, Ad werd er chef werkplaatsen

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.