Introductie

Met name Noord-Holland werkzame architect, die meerdere gebouwen in een vrij sobere variant van de Amsterdamse School heeft ontworpen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Dirk
Achternaam Saal
Geboortejaar 1884
Sterftejaar 1945
Geboorteplaats Zwaag
Kwalificaties Architect

Biografie

In 1911 was Dirk Saal, samen met Willem Noorlander en J. Coenraad, de eerste cursist die het VHBO (de afdeling Voortgezet en Hooger Bouwkunst Onderricht van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten) met succes afrondde. Zij kregen op 18 december 1912 hun diploma's uitgereikt, als onderdeel van een vergadering van Architectura et Amicitia in Hotel Parkzicht.

Na het behalen van zijn diploma vestigde hij zich in Alkmaar. Hij was met name in Noord-Holland werkzaam, waar hij scholen bouwde in Den Helder (Vakschool voor Meisjes) en aan de Elft 53 in Hippolytushoef. In 1924 moderniseerde hij met L. Groen de vrijmetselaarsloge in Alkmaar. Ook ontwierp hij het raadhuis in Heilo (1927), de uitbreiding van het Volksbadhuis in Alkmaar (1928) en Huize Westerlicht in Alkmaar (1932) .

Gebruikte bronnen

1. Dave Wendt, Academie van Bouwkunst Amsterdam 1908-2008.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door henk-jan wittink op 30 mei 2020 om 19:19:

Het door Dirk Saal ontworpen schoolgebouw dreigt onder de slopershamer te verdwijnen. Ik heb als raadslid en inwoner van Wieringen tegengestemd. Is er een mogelijkheid om hier tegen te protesteren? Heeft u er ervaring mee? Het is een mooi gebouw, beeldbepalend op Wieringen.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 31 mei 2020 om 10:07:

Erg vervelend om te horen dat dit gebouw dreigt te worden gesloopt. Behalve proberen zoveel mogelijk (lokale) publiciteit hierover te generen zouden wij deze kwestie zeker ook aankaarten bij Erfgoedvereniging Heemschut, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Vereniging Hendrik de Keyser; zij hebben vast nuttige tips. Succes!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.