Introductie

NAi zegt over hem: 'Roosenburg viel op door zijn heel eigen manier van ontwerpen. Hij liet zich niet vatten in een stroming binnen de architectuur, maar ging heel bewust zijn eigen, weloverwogen weg.'

Gegevens

Voorna(a)m(en) Dirk P.
Achternaam Roosenburg
Geboortejaar 1887
Sterftejaar 1962
Geboorteplaats Den Haag
Kwalificaties Architect

Biografie

Voor een zeer uitgebreide biografie van de grootvader van Rem Koolhaas, zie Het Nieuwe Instituut.

Links

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/3366

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

geplaatst door Fred A.F.W. Westen op 17 mei 2015 om 17:58:

Hallo Ron. Ik ben het met NAI eens, dat Dirk Roosenburg een geheel eigen stijl ontwikkelde, die niet aansluit bij de AMSTERDAMSE SCHOOL. Hij was in dienst bij Berlage toen die tijdens de eerste wereldoorlog in dienst was bij Kroller-Muller, samen met Jan Wils. Daarna begon hij een eigen bureau vanuit zijn woning in Den Haag aan de Kerkhoflaan 11. Dit huis ontwierp hij zelf, sterk beïnvloed door Frank Lloyd Wright, die hij kennelijk bewonderde samen met zijn collega Jan Wils. Onlangs bezocht ik dit huis, dat alleen van de tuinzijde goed te zien is. In het huis woont de gepensioneerde architect Hans van Beek van architectenbureau Atelier Pro, dat er naast ligt op adres Kerkhoflaan 11a. Ik woonde 30 jaar tegenover het voormalig KLM hoofdkantoor in Den Haag ( een van de grootste gebouwen van Roosenburg en thans in gebruik als ministerie) en in die buurt bouwde hij ook de bekende villa WINDEKIND. De bouwstijl van Dirk Roosenburg is mij dus zeer vertrouwd. In 2005 is een monografie uitgegeven door UITGEVERIJ 010, geschreven door Dorine van Hoogstraten ISBN 90 6450 532 2.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.