Introductie

Cornelis van Gelder is op 27 maart 1900 in Haarlem geboren en in dezelfde stad overleed hij 21 december 1987 op 87-jarige leeftijd.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Cornelis
Achternaam van Gelder
Geboortejaar 1900
Sterftejaar 1987
Geboorteplaats Haarlem
Kwalificaties Architect

Biografie

Na de lagere school en de herhalingsschool bezocht Cornelis van Gelder de Burger Avondschool. Vervolgens een cursus Voortgezet en Hoger Bouwkunst Onderricht in Amsterdam tot en met 1928 en kreeg hij lessen aan het Teekeninstituut Piersma in de hoofdstad. In 1927 behaalde hij met P.J. Verhoef uit Rotterdam de akte N III, examen Nijverheidsonderwijs. Sinds dat jaar was Van Gelder als architect gevestigd op het Haarlemse adres Van Zompelstraat 5. Van 1928 tot 1933 ook in (tijdelijke) dienst als technisch tekenaar [feitelijk ook architect] bij de gemeente Heemstede, afdeling openbare werken, voor een jaarsalaris van ƒ 1.680,- . Hoofd van deze dienst was J. Schelling en L. v.d. Hoonaard, opzichter Bouwtoezicht. Van Gelder was overigens al in 1927 als opzichter betrokken bij de bouw van de Bronsteeschool onder architectuur van H.Korringa.

In later jaren was Cornelis van Gelder werkzaam als leraar aan de Middelbaar Technische Scholen in Amsterdam en Haarlem. Bij gebrek aan bouwactiviteiten gaf hij gedurende de oorlogsperiode als architect BNA en leraar MNO bouwkundige lessen op zijn adres Leidsevaartweg 308 rood. In 1941 verscheen van zijn hand de publicatie ‘Vervangingsbouwmaterialen en nieuw werkmethoden’, 144 pagina’s over bouwmateriaal/baksteenbouw, een uitgave van A.H. Kalis te Schiebroek.

In de Spaarnestad was hij voor de Tweede Wereldoorlog aangesloten bij de Haarlemsche Architecten Vereeniging ‘Lieven de Key’. Hij heeft meegedaan aan verscheidene voor architecten uitgeschreven prijsvragen en was betrokken bij talrijke verbouwingen. De laatste levensjaren woonde Van Gelder in het tehuis ‘Vitae Vesper’. Hij overleed 20 december 1987 en de crematie te Driehuis-Westerveld had plaats op 23 december.

Links

1. https://ilibrariana.wordpress.com/2012/05/03/cornelis-van-gelder-1900-1987-architect-haarlemheemstede/

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.