Introductie

Een lokale Gooise architect, afkomstig uit een bouwersfamilie. Zeker zijn vroege werk is misschien wat traditioneel om tot de Amsterdamse School te rekenen. Interessant als overgangsfiguur?

Gegevens

Voorna(a)m(en) Cornelis Jzn
Achternaam de Groot
Geboortejaar 1876
Sterftejaar 1944
Geboorteplaats
Kwalificaties Architect

Biografie

Geboren 14-2-1876, zoon van Jan de Groot en Gerretje van Dompselaar. De gebroeders Jan, Hendrik en Cornelis waren eigenaar van de Bouwmaatschappij Hilversum. Zij hadden een groot gedeelte van de grond in het oosten van de wijk Boomberg in handen. Vanaf 1873 ontwikkelden zij dit gebied, te beginnen met de Torenlaan. Vooral de bouwkundige Cornelis de Groot en zijn broer Jan ontwierpen de villa's. Vanaf 1897 ontwikkelde de Bouwmaatschappij een gebied tussen Melkpad en Koninginneweg.

Cornelis Jnz (dus de zoon van) was vanaf 1905 architect te Hilversum. Hij woonde vanaf 1924 aan de 's Gravelandseweg 145, in de door hem zelf ontworpen villa Zonnehof en vanaf 1931 aan de Albertus Perkstraat 29. Overleden op 6 augustus 1944.

Hij heeft een groot aantal villa's, winkels, woonhuizen in het Gooi op zijn naam staan. Zijn werkenlijst is hier te vinden.

Links

1. http://www.tgooi.info/architect/groot.php

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.