terug naar de zoekresultaten

Introductie

Het vroege werk van Haagse architect Co Brandes laat raakvlakken met de Amsterdamse School zien.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jacobus Johannes
Achternaam Brandes
Geboortejaar 1884
Sterftejaar 1955
Geboorteplaats Den Haag
Kwalificaties Architect

Biografie

Architect Co Brandes heeft in de regio Den Haag een omvangrijk en gevarieerd oeuvre nagelaten. Zijn oeuvre bevat woonhuizen, scholen, kantoren, hotels en tuinontwerpen. Hij was lid van de Haagse Kunstkring en gaf regelmatig lezingen. Daarnaast richtte hij in 1918 het tijdschrift ‘Levende Kunst’ op, dat diende om eigentijdse architectuur en kunst onder de aandacht te brengen. Brandes genoot zijn opleiding in een timmermanswerkplaats en als bouwkundig tekenaar. Vervolgens werkte hij bij diverse architectenbureaus waaronder dat van Van der Steur in Haarlem en Hoek & Wouters in Den Haag.

Zijn werk wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School, een stroming waarbij de architecten kubistische bakstenen gebouwen ontwierpen. De architecten ervan werden geïnspireerd door Frank Lloyd Wright. Co Brandes was samen met Jan Wils een van de belangrijkste architecten van deze stroming, waarvan in Den Haag en Wassenaar talloze voorbeelden te vinden zijn en waarvan invloed uitging naar het hele land. Zijn vroegste werk is echter heel anders van karakter. Hier zien we invloed van de Engelse landhuisstijl en raakvlakken met De Bazel en de Amsterdamse School.

Tot het oeuvre van Brandes behoren vele landhuizen en villa's in Wassenaar, waaronder Maarheeze (1914), Nijenstede (1915), De Roemer (1915), De Drie Papegaaien (1917), Meyenhage (1918), Hilgestede (1918), De Zeedennen (1919), Schouwenhoek (1918, herbouwd 1928), De Braemhorst (1920), Lecontine (1921). Verder bouwde hij onder meer de Gemeentelijke School, Spoorwijk, Den Haag (1923), woningen aan de Juliana van Stolberglaan eo Den Haag (1927), woningen Louis Couperusplein/Mauritskade Den Haag (1931), woningen Stevinstraat Scheveningen (1925 - 1931), het Daltonlyceum Aronskelkweg Den Haag (1929 - 1933), villapark Marlot (i.s.m. Verschoor en Hellendoorn), Zuidwerflaan eo Den Haag (1923 - 1934). Een laat ontwerp van hem is het Ministerie van Marine (i.s.m. A.N. Schippers), Torenstraat 172 Den Haag (1950 - 1955). In Alkmaar staat een monumentale stadsvilla van hem aan het Nassauplein. Daarnaast was Brandes de vader van het uitbreidingsplan Noordwijk en misschien wel de belangrijkste vormgever aan de Badplaats Noordwijk.

Over Brandes verscheen in december 2018 bij nai010 uitgevers een biografie van de hand van Kees Rouw met foto's van Huib Kooyker. Het is het allereerste volledige overzicht in tekst en beeld van het leven en oeuvre van Brandes. De achterkant van het boek beschrijft hem als "de belangrijkste exponent en meest productieve architect van de Nieuwe Haagse School, de derde stroming binnen de vooroorlogse moderne Nederlandse architectuur, tussen de Amsterdamse School en het Nieuwe Bouwen in. Zijn omvangrijke oeuvre, dat tot stand komt tussen 1906 en 1955, omvat ruim 400 projecten. Het architectonische en stedenbouwkundige beeld van zowel het dorp Wassenaar als van de twintigste-eeuwse stadsuitbreidingen van Den Haag is in belangrijke mate bepaald door zijn werk, met het villapark Marlot als uniek voorbeeld van synthese tussen architectuur en stedenbouw."

Gebruikte bronnen

1. Marcel Teunissen, Schoone Eenheid. Stedenbouw en architectuur van de Nieuwe Haagse School (Den Haag, 2008)
2. Kees Rouw, Co Brandes. Bouwmeester van de Nieuwe Haagse School (Rotterdam, 2018)

Links

1. http://www.architectuur.org/brandes.php
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Co_Brandes
3. http://noordwijksevillas.blogspot.nl/2011/06/vaderdag-co-brandes-dag.html
4. http://ro-online.robeheer.nl/0629/2EE63CEB-2497-41C6-AFD4-6B764E6C3EF0/b_NL.IMRO.0629.BPCULTERF2014-ON02_tb8.pdf

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.